12:44:27 24.04.2024
Stiri

Copiii din R.Moldova care îmblânzesc soarele!

Social 21.06.2015 11:31 Vizualizări2425 Autor: Galina Munteanu
Copiii din R.Moldova care îmblânzesc soarele!


INVENȚII // La vârsta când ar trebui să fie la joacă cu semenii ei, Irina stă printre fire și deșeuri reciclabile

La doar 12 ani, Irina Constantinov din orășelul Comrat este deja cunoscută în localitate. Ghidată de către bunelul ei, copila a inventat o motocicletă care se alimentează de la energia solară. Se mândrește cu realizarea sa și spune că nu se oprește aici, dar intenționează să construiască și o mașină care să fie alimentată cu energie solară. Până atunci, copila ne spune că are de învățat fizica, pentru a se descurca fără ajutorul bunelului.

Energia solară prinde teren

Invenția Irinei nu este singura de acest gen din R. Moldova. Fluturi care fâlfâie din aripi cu ajutorul unor baterii solare, moară de vânt, dar și alte mici invenții pot fi admirate la diferite expoziții în domeniu. Potrivit specialiștilor, tot mai multe gospodării casnice și clădiri publice trec la sistemul de încălzire solară.

Vrea să ajungă OM

„Nu-mi place să mă joc. Nu mă caracterizează. Mai bine fac ceea ce a început bunelul, este mai ecologic. Pentru asta am de studiat fizica, fiindcă îmi trebuie foarte mult. Vreau să merg mai departe, să ajung OM. Nu trebuie să mă opresc aici. Avem deja și un model de mașină care s-ar alimenta cu energie solară”, ne destăinuiește planurile sale Irina Constantinov.

Până a ajunge să-și vadă visul împlinit, fetița se mândrește cu ce a realizat deja. „Motocicleta o țin acasă. Vin la noi oaspeți, o admiră, iar majoritatea dintre ei cred că aceasta a fost cumpărată. Noi le explicăm că este rodul muncii noastre și că am lucram mult la ea”, ne spune zâmbind Irina.

Apă caldă de la soare

Soarele a fost îmblânzit și de către doi tineri, colegi de clasă de la școala din satul Chișcăreni, raionul Sângerei. Tatiana și Dumitru au inventat un panou solar care încălzește apa din bucătărie. Realizarea invenției i-a costat pe tineri în jur de două mii de lei, restul materialelor folosite fiind deșeuri reciclabile.

„Pe moment, panoul este instalat în gospodăria familiei lui Dumitru. Am lucrat la el aproape trei luni. Sigur că am fost ajutați și ghidați de profesorul de fizică de la școală, dar și de către părinți. Acum intenționăm să mărim capacitatea de încălzire și să avem apă și pentru dușul de vară. Suntem în căutare de noi invenții, dar până atunci vreau să-mi realizez un astfel de panou și în gospodăria părinților mei”, ne spune entuziasmată Tatiana Panaguta.

„Licuricii” vor economisi energia electrică

Acestea nu sunt singurele invenții care au menirea să consolideze eficiența energetică și să promoveze utilizarea resurselor de energie regenerabilă. În curând, și copii de la Grădinița „Licurici” din orașul Ungheni se vor putea încălzi la propriu de la soare. Clădirea urmează să fie renovată cu echipamente de economisire a energiei.

„Urmează să fie instalate panouri fotovoltaice și pompe geotermale la grădiniță. Este un proiect demonstrativ, pentru a arăta locuitorilor orașului Ungheni cât este de rentabil și eficient din punct de vedere economic, dar și al protejării mediului ambiant prin utilizarea unor astfel de tehnologii. Ne-am convins că este foarte fezabilă folosirea utilajelor respective. Am implementat un astfel de proiect și în orașul Drochia. Aici a fost reutilată școala sportivă. Deja de trei ani sunt debranșați de la energia electrică și gaze, dar au tot confortul necesar. Investiția este mare. La Ungheni este în jur de 900 de mii de euro. Calculele noastre arată că investiția ar trebui să fie răscumpărată în decursul a cinci ani”, ne-a spus președinta Asociației pentru studii sociale aplicate, Svetlana Chesari.

Săptămâna Europeană a energiei durabile

Informaţii despre varietatea tehnologiilor din sectorul bioenergiei, programele lansate de proiecte destinate instituţiilor publice, gospodăriilor casnice şi sectorului de business au fost aduse în această săptămână la urechile chișinăuenilor și oaspeților capitalei. Aici s-a desfășurat cea de-a doua ediţie a Săptămânii Europene a Energiei Durabile (EUSEW: European Union Sustainable Energy Week), la iniţiativa Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova.

Tot în această perioadă, a avut loc și o expoziție foto în scuarul monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt unde au fost prezentate în imagini istorii ale oamenilor ce utilizează în propria casă sau afacere energia regenerabilă (eoliană, geotermală, solară, bioenergia) şi care şi-au redus factura la energie electrică datorită aplicării tehnologiilor de eficienţă energetică. Iar pe 21 iunie, va avea loc „SUN Dă-I Fest”, singurul festival de muzică live cu instrumente muzicale alimentate de la energia soarelui.

Menționăm că aceste realizări au fost obținute în cadrul proiectului „Energie şi Biomasă”, faza a doua, care are o durată de trei ani - 2015-2017, și un buget de 9,41 de milioane de euro, bani acordați de Uniunea Europeană. Proiectul este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md