Şefa Guvernului de la Londra a publicat o scrisoare deschisă adresată cetăţenilor europeni, cu câteva ore înainte de summitul european de la Bruxelles. Ea a dat noi asigurări celor 3 milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în Marea Britanie că va face cât mai uşoară posibil şederea lor pe teritoriul Regatului Unit după Brexit.

„Când am început acest proces, unii ne-au acuzat că tratăm cetăţenii UE ca monedă de schimb. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Cetăţenii europeni care şi-au clădit o viaţă aici au o contribuţie extrem de importantă. Noi vrem ca ei şi familiile lor să rămână. Cetăţenii UE care se află legal în Marea Britanie în acest moment vor putea rămâne în continuare”, a spus May.

Premierul a insistat că echipele de negociere mai au doar câteva puncte de finalizat şi că un acord este foarte aproape. Oficialii europeni sunt, însă, de altă părere. 

Din acest motiv, Barnier a anunţat că nu le va putea spune liderilor UE că s-au făcut progrese suficiente. Acest lucru înseamnă că negocierile nu vor trece la capitolul următor, cel al viitorului relaţiilor comerciale de după Brexit.