În sala de şedinţe au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Consiliului Europei, dar şi ai câtorva ambasade acreditate la Chişinău. Rând pe rând, părţile şi-au prezentat pledoariile, judecătorii au analizat materialele cauzei şi totodată au avut loc dezbateri. Reprezentantul CSM a solicitat instanţei să respingă demersul fostei judecătoare, menţionând că toate acţiunile Consiliului au fost legale. De partea cealaltă, Domnica Manole şi avocata sa invocă multiple abateri. 

„Este probabil că prima hotărâre în privinţa unui judecător în care nici nu a fost consemnat dacă a existat votul majoritar al membrilor CSM. Consiliul Superior al Magistraturii a preluat motivele din sesizarea procurorului în hotărârea sa, fără să determine dacă a existat o bănuială rezonabilă”, spune avocata Viorica Grecu.

„Avem răspunsul CSM din 22 septembrie, unde se spune clar: nu am deţinut alte probe decât sesizarea procurorului general, iar în aceste condiţii hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din data de 31 mai a demonstrat că este una abuzivă şi arbitrară”, a menţionat şi Domnica Manole.

„Există diferenţe esenţiale între consemnările din procesul-verbal şi înregistrarea audio privind şedinţa care a avut loc. Am prezentat instanţei argumente că s-au făcut omisiuni majore. Din procesul-verbal lipsesc declaraţii esenţiale ale părţilor, în special ale procurorului general”, a mai precizat avocata fostei judecătoare.

La rândul ei, Domnica Manole spune că CSM nu şi-a exercitat obligaţiunile sale de garant al independenţei puterii judecătoreşti, de verificare a tuturor circumstanţelor.

„Eu am ajuns în situaţia că mai mult de un an şi patru luni sunt supusă unei cauze penale, unei cauze civile, sunt supusă hărţuirii, îmi sunt aduse prejudicii de ordin moral, material şi psihologic. Sunt pusă în situaţia de a-mi demonstra nevinovăţia. Am solicitat judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie să ţină cont de faptul că prin acest proces se soluţionează, de fapt, viitorul justiţiei în Republica Moldova, deoarece cazul respectiv în privinţa judecătorului Manole a fost apreciat de toată comunitatea internaţională ca fiind unul politic, ca fiind unul arbitrar”, spune Domnica Manole.

Fosta magistrată era aşteptată afară de un grup de susţinători, care a organizat în faţa instituţiei un miting. 

Amintim că solicitarea procurorului general de a porni urmărirea penală pe numele Domnicăi Manole a venit după decizia ei din 2016 de a obliga CEC-ul să organizeze un referendum de modificare a Constituţiei.

Următoarea şedinţă va avea loc în luna noiembrie.