13:53:50 29.03.2024
Stiri

VIDEO // Elevii din Transnistria de la școlile cu predare în limba română, PROTEST în fața Ambasadei Rusiei de la Chișinău: Moscova REFUZĂ să execute hotărârile CEDO, deși au trecut cinci ani

Social 19.10.2017 12:52 Vizualizări2248 Autor: Ziarul National
VIDEO // Elevii din Transnistria de la școlile cu predare în limba română, PROTEST în fața Ambasadei Rusiei de la Chișinău: Moscova REFUZĂ să execute hotărârile CEDO, deși au trecut cinci ani


Un grup de elevi de la Liceul „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, care sunt nevoiți să facă zilnic naveta până la Doroțcaia ca să învețe în limba română, după ce așa-zisele autorități nerecunoscute din Transnistria le-au sechestrat sediul liceului, au venit astăzi, în fața Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, ca să protesteze.

Cu pancarte în mâini pe care scria „Eu am dreptul”, „Executați decizia Catan: un milion de euro este mai puțin decât un tanc” etc., elevii i-au amintit, astfel, Moscovei că astăzi se împlinesc exact cinci ani de când CEDO a condamnat Federația Rusă pentru încălcarea dreptului la educație al celor care doresc să studieze în limba română peste Nistru.

Șeful Asociației „Promo-Lex”, Ion Manole, a declarat că avocații acestei instituții au obținut opt hotărâri de condamnare a Federației Ruse la CEDO, dintre care doar una, cea în cazul tânărului Vadim Pisari împușcat de un militar rus, a fost executată până acum.

„Dorim să amintim că azi se împlinesc cinci ani de la decizia CEDO în cazul Catan prin care a fost recunoscută și demonstrată responsabilitatea Federației Ruse în ceea ce privește respectarea drepturilor omului în Transnistria. În cazul de față, a fost recunoscută responsabilitatea pentru acele opt școli din regiune în care se învață în limba română. Cu regret, au trecut cinci ani și mai suntem în aștetarea executării acestor hotărâri”, a spus Ion Manole.

Potrivit sursei citate, numărul elevilor din aceste școli a scăzut drastic în ultimii ani din cauza presiunilor la care sunt supuși părinții, profesorii și elevii acestui liceu.

În forurile internaționale, de câte ori este pusă această problemă, mai spune Manole, Federația Rusă ignoră acest subiect. Responsabilul de la „Promo-Lex” susține președintele Igor Dodon are „o relație bună” cu liderul rus Vladimir Putin, iar consilierul prezidențial, Vasile Șova, i-a promis, într-o discuție, că vor fi depuse eforturi pentru rezolvarea acestei probleme.

„Nimic nu s-a schimbat. Am venit să-i spunem lui Putin că rana este vie și mai sângerează”, a declarat la protest și Eleonora Cercavschi, directorul Liceului „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, elevii căruia fac de 15 ani naveta până la Doroțcaia ca să meargă la școală.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md