Deputaţii din opoziţia liberal-democrată afirmă că decizia Curţii Constituţionale creează circumstanţe favorabile pentru suspendarea din funcţie a şefului statului.

„Mingea este pe terenul parlamentului, Curtea Constituţională a constatat că a încălcat constituţia, parlamentul trebuie să-şi onoreze obligaţiunile în conformitate cu legislaţia să iniţieze procedura de suspendare. Dacă va fi adoptată, să purceadă la organizarea unui referendum”, a declarat liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

Ideea este însă respinsă de reprezentanţii coaliţiei.

„Orice alte idei în privinţa suspendării preşedintelui Dodon sau limitarea competenţelor sau blocajul activităţii lui sunt doar speculaţii şi interpretări. Orice suspendare urmează să fie realizată de o organizare a unui referendum, asta presupune campanie electorală care presupune costuri pentru stat”, a afirmat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Anterior, unii comentatori politici au menţionat că majoritatea parlamentară va evita să provoace întreruperea mandatului lui Igor Dodon cel puţin deocamdată, întrucât între cele două părţi ar exista un parteneriat tacit, afirmaţii respinse atât de preşedintele ţării, cât şi de şeful PD. Cât priveşte numirea lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării, Andrian Candu a declarat că urmează să fie sesizată din nou Curtea Constituţională, astfel încât desemnarea acestuia să fie făcută fie de prim-ministru, fie de preşedintele Parlamentului. Amintim că Eugen Sturza, care este unul dintre vicepreşedinţii Partidului Popular European din Moldova, a fost propus de PD pentru funcţia de ministru al Apărării la începutul lunii septembrie.