Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia s-au întâlnit mai întâi cu deputaţii PLDM, PL, PSRM şi PCRM. Presa nu a avut acces la discuţii, iar la final în faţa jurnaliştilor au ieşit cu declaraţii doar liberal-democraţii. Opoziţia parlamentară a criticat cuantumul donaţiilor stabilit în legislaţie.

„Actualele prevederi privind finanţarea partidelor politice şi campaniilor electorale nu corespunde realităţii. Peste noapte au adăugat zerouri şi actualmente în lege persoanelor fizice li se permite să facă donaţii în sumă de 200 de salarii medii lunare pe economie şi persoanelor juridice 400 salarii. Dacă facem un calcul o să primim un milion de lei. Asta este de patru ori mai mare chiar decât salariul unui deputat”, a declarat liderul fracţiunii parlamentare PLDM, Tudor Deliu.

Potrivit lui Tudor Deliu, experţii internaţionali i-au întrebat dacă este oportună instituirea unei structuri independente care să supravegheze finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, astfel încât acest proces să iasă din competenţa Comisiei Electorale Centrale. În acelaşi timp, deputaţii PLDM şi-au reiterat propunerea de a le permite moldovenilor din diasporă să susţină financiar formaţiunile politice de la Chişinău.

„Noi considerăm că este o nedreptate deoarece ei sunt cetăţeni ai RM, participă în campaniile electorale”, a mai spus Deliu.

Altă opinie au deputaţii din majoritatea parlamentară, care s-au întâlnit separat cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.

„Este imposibil şi autorităţile statului nu pot să verifice provenienţa banilor de peste hotare, iar cetăţenii nu vor putea să justifice această provenienţă”, a menţionat deputatul PD Sergiu Sîrbu.

„Nu vrem să deschidem uşa pentru finanţarea externă, permiţând o ingerinţă din afară”, a spus preşedintele Grupului Leancă, Valeriu Ghileţchi.

La finalul vizitei, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia vor veni cu recomandări pentru legea privind finanţarea partidelor şi campaniilor electorale. Anterior, experţii instituţiei internaţionale au constatat că prevederile actuale conţin mai multe lacune şi le-au sugerat autorităţilor de la Chişinău să le revizuiască în mod prioritar.