Marea actriţă fusese internată în spital în ultimele zile, după ce săptămâna trecută starea ei de sănătate s-a înrăutăţit considerabil. Olga Tudorache a fost internată la Spitalul Elias din Bucureşti pe 9 octombrie, iar pe 12 octombrie a fost transferată la Terapie Intensivă.

Supranumită „doamna teatrului românesc”, Olga Tudorache a îmbogăţit lumea teatrului şi a cinematografiei din România. Ea este cunoscută şi pentru roluri precum cel al Vitoriei Lipan din ecranizarea romanului „Baltagul” de Mihail Sadoveanu, sau pentru rolul mamei lui Mihai Viteazul, în filmul cu acelaşi nume din 1970. 

În anii în care a fost profesor universitar, a format şase generaţii de actori, până la pensionare. În 2001, Olga Tudorache a fost decorată de preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer. În acelaşi an, i-a fost conferit şi titlul de „Doamnă a Scenei Româneşti”. 

Olga Tudorache a interpretat mai multe roluri în drame, precum: personajul Edith din „David Copperfield”, de Charles Dickens, Maşa din „Cadavrul viu”, de Lev Tolstoi, „Ducesa de Gloucester” din piesa shakespeariană „Richard al II-lea”, Vitoria Lipan din „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, Lona Hessel din „Stâlpii societăţii”, de Henric Ibsen, Kitty Warren din „Profesiunea doamnei Warren”, de George Bernard Shaw, Beatrice din „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, şi Maria Vasilievna din „Unchiul Vanea”, de Anton Pavlovici Cehov.

A jucat şi în filme: „Tudor” (1962), „Răzbunarea haiducilor” (1968), „Bietul Ioanide” (1979), „Vreau să ştiu de ce am aripi” (1983), „Domnişoara Aurica”(1986), „Tusea şi junghiul” (1990), „Doi haiduci şi o crâşmăriţă” (1992), „O vară de neuitat” (1993), „Faraon” (2004).

A fost recompensată cu  nenumărate premiile şi distincţii: Premiul I pentru interpretare la Festivalul Naţional de Teatru (1969), Premiul revistei Săptămâna pentru 25 de ani de activitate teatrală (1979), Premiul I la Festivalul dramaturgiei contemporane Braşov (198 6), Premiul special al juriului la Gala dramaturgiei româneşti actuale (Timişoara, 1987), Diploma de onoare la Festivalul de Dramaturgie Contemporană (Braşov, decembrie 1997), Premiul Fundaţiei Tofan pentru Cea mai importantă personalitate teatrală a anului 1997 (decembrie 1997), Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer acordat de Preşedintele României (2000), Titlul de Cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti (2001), „Vârsta de Aur — Premiul special”, distincţie a Ministerului Culturii şi Cultelor (2001), Trofeul Festivalului Naţional de Teatru  „I.L.Caragiale” (2004).   A primit Premiul Criticii pentru Cea mai bună actriţă a anului 1997, acordat de secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) — Fundaţia Teatrul XXI (februarie 1998), Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă în cadrul Galei Premiilor UNITER (martie 1999), Diploma de popularitate (Gala Premiilor UNITER, 2002).

La 8 aprilie 2010, Olga Tudorache a jucat pentru a 250-a oară pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, alături de Marius Bodochi, rolul principal în spectacolul „Regina Mamă”, regia Gelu Colceag. Interpretarea Olgăi Tudorache a fost distinsă cu Premiul AICT pentru cea mai bună actriţă a anului 1997 şi Premiul Tofan pentru cea mai importantă personalitate teatrală a aceluiaşi an.   Actriţa a primit decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, din partea Regelui Mihai, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la 18 mai 2013, la Teatrul Mic din Bucureşti, chiar după spectacolul „Portretul Doamnei T”, o piesă scrisă special pentru Olga Tudorache de Ana Maria Bamberg.