Cei doi şefi de guvern au vorbit la telefon în cursul zilei de ieri.

"Cei doi lideri au discutat despre situaţia actuală din Catalonia. Prim-ministrul a repetat că Marea Britanie consideră clar că referendumul nu a avut o bază legală şi că orice declaraţie unilaterală de independenţă este incompatibilă cu statul de drept. Ea a adăugat că Marea Britanie nu va recunoaşte o asemenea declaraţie de independenţă", a afirmat purtătorul de cuvânt. 

Discuţia telefonică a avut loc la peste două săptămâni după referendumul ilegal de autodeterminare organizat la 1 octombrie în Catalonia.

Guvernul conservator condus de Mariano Rajoy este în conflict cu liderii catalani care intenţionează să declare independenţa în mod unilateral. Ei consideră că referendumul le-a legitimat cauza, după ce au obţinut 90% din voturi cu o rată a participării de 43%.

La 1 octombrie, ministerul britanic de externe a reacţionat afirmând că doreşte ca "legea şi Constituţia spaniolă să fie respectate", adăugând că "Spania este un aliat apropiat şi un prieten bun a cărui forţă şi unitate sunt importante pentru noi". 

La rândul său, premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a lansat un apel autorităţilor spaniole, în discursul de încheiere a congresului Partidului Naţional Scoţian (SNP), să respecte "dreptul catalanilor la a-şi decide propriul viitor". În cursul acestui congres, partidul separatist a adoptat o moţiune sprijinind iniţiativa unilaterală în vederea independenţei Cataloniei şi cerând Madridului "să respecte votul masiv în favoarea da".