Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.10.2017

Republica Moldova pe harta industriei automotive din Europa Centrală și de Est

Republica Moldova pe harta industriei automotive din Europa Centrală și de Est

Forumul automotiv din Europa Centrală și de Est, care a reunit în capitala Cehiei cei mai mari jucători din industria constructoare de mașini s-a încheiat astăzi cu rezultate promițătoare pentru Moldova. Datorită promovării sectorului la eveniment și a prezentărilor făcute de reprezentanții delegației moldovenești în cadrul întâlnirilor B2B, țara noastră a fost trecută pe harta industriei automotive din Europa Centrală, ca destinație pentru afaceri în sectorul construcției de mașini.

Delegația Republicii Moldova a participat la o serie de evenimente și reuniuni de afaceri cu principalii producători din industria auto, manageri, dealeri, furnizori, directori de achiziții, reușind să stabilească numeroase contacte de afaceri cu reprezentanții companiilor Skoda, KIA Motors, BMW, Suzuki, Hyundai, Fiat, Chrysler și a furnizorilor de componente auto precum Yanfeng, Adient, Delphi, Gestamp ș.a. Totodată, reprezentanții MIEPO au promovat potențialul zonelor economice libere ca platforme de dizlocare a unităților de producere străine, invitând, totodată, marile companii din industrie în vizite de studiu și la Moldova Automotive Days 2018, care va avea loc în luna mai, la Chișinău.

Viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, a prezentat condițiile oferite de Republica Moldova investitorilor străini, menționând că industria componentelor auto este un sector în ascensiune, în care au investit deja 15 companii de top din Germania, SUA, Japonia, Austria, Italia. În doar cinci ani volumul exporturilor de componente auto s-a ridicat la peste 400 mln. USD, ceea ce reprezintă o pondere de peste 20% în totalul de exporturi moldovenești.

Menționăm că Forumul automotiv din Europa Centrală și de Est este cel mai mare eveniment auto din regiune, la care participă anual peste 250 de delegații din 12 țări. Ediția curentă a avut loc în perioada 16-17 octombrie a.c., la Praga, Cehia. Din delegație Republicii Moldova condusă de viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, au făcut parte reprezentanți ai MIEPO, GIZ, EBA, ZEL Bălți, UTA Găgăuzia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus