(VIDEO) Dodon se face că tună şi fulgeră, în legătură cu decizia de azi a CC, dar nu consideră că e cazul să-şi cheme susţinătorii în stradă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Igor Dodon „tună şi fulgeră” în legătură cu decizia de astăzi a Curţii Constituţionale, care a statuat că în cazul în care şeful statului refuză semnarea decretului privind numirea unui ministru în funcţie, aceasta se consideră drept „imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile în cauză şi justifică instituirea interimatului funcţiei care se asigură, în ordine, de preşedintele Parlamentului sau de primul ministru pentru exercitarea acestor obligaţii constituţionale ale preşedintelui”. Cu toate acestea, Igor Dodon nu îşi îndeamnă încă susţinătorii să iasă în stradă pentru apărarea atribuţiilor şefului statului. Ba din contra, acesta îi îndeamnă pe Andrian Candu sau Pavel Filip să semneze decretul, iar unica pedeapsă „reală” va fi că el, în calitate de comandant suprem, nu îl va include pe noul ministru al Apărării în componenţa Consiliului Suprem de Securitate.

În cadrul unui briefing de presă şeful statului a criticat „dur” decizia Curţii Constituţionale, avertizând membrii acesteia că va venit timpul când o să răspundă pentru aceasta şi nu-i va scăpa nici „cetăţenia românească”. Totuşi, menţionând „ce va fi mai departe”, Igor Dodon a spus că „nu voi semna decretul de numire în funcţie a domnului Sturza”. Potrivit lui Dodon, guvernarea vrea să-l pună în situaţia de a alege între a ceda şi semna decretul sau, dacă nu va ceda şi nu-l va semna, responsabilitatea pentru această numire să revină preşedintelui Parlamentului sau Guvernului. „Ei vor să mă oblige să accept între aceste două, în speranţa că voi ceda. Eu nu voi ceda. Nu semnez niciun decret cu care nu sunt de acord. Lasă să semneze Candu, lasă să semneze Filip şi să-şi asume responsabilitatea pentru fiecare persoană în parte”, a spus şeful statului, la fel cum a făcut şi atunci când după ce a respins legile cu care nu era de acord, le-a promulgat imediat după revotarea acestora de către Parlament fără nicio modificare.

„Cel mai probabil va fi semnat de domnul Candu, conform deciziei de astăzi a Curţii Constituţionale. În cazul ăsta eu nu voi recunoaşte ministrul Apărării, el nu va fi inclus în componenţa Consiliului Suprem de Securitate, care se numeşte prin decretul preşedintelui. Preşedintele ţării în calitate de comandant suprem, nu recunoaşte ministrul apărării care va fi numit prin aşa procedură, iar legitimitatea acestui ministru este la nivel de zero”, a avertizat Dodon în calitate de „pedeapsă” pentru cel care va fi numit în funcţia de ministru al Apărării.

Vedeţi şi: Dodon, obligat să accepte candidatura lui Sturza la Ministerul Apărării. CC îl avertizează cu „incompatibilitatea funcţiei exercitate”

Cu toate acestea, şeful statului nu consideră deocamdată că este necesar să-şi cheme susţinătorii în apărarea atribuţiilor sale de serviciu, întrebând guvernarea dacă vrea să-l provoace „să scoată lumea în stradă”. „Eu am spus că am să scot atunci când voi considera oportun”, a mai afirmat preşedintele Dodon dând de înţeles că, cel puţin deocamdată, nu este această necesitate.

Mai mult. Acesta a ţinut să-şi „calmeze” şi susţinătorii, care l-ar fi contactat pentru a-l întreba ce-i de făcut. „Stimaţi concetăţeni, în primul rând, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pe care l-aţi ales rămâne în funcţie, şi rămâne devotat acelor angajamente pe care şi le-a asumat în faţa Dvs. nu în faţa majorităţii parlamentare. De aceea, eu vă promit că toţi acei care îşi bat joc de voi vor răspunde. Eu vreau azi să răspundă, mâine. Nu avem încă instrumentele, pârghiile. Dar credeţi-mă, vor răspunde, fiecare”.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi, încă odată demonstrează că noi trebuie să trecem la un stat prezidenţial. De aceea eu cer suportul Dvs.. Alegeri anticipate şi stat prezidenţial. Unica soluţie!”, a conchis şeful statului fără a preciza care ar fi „suportul” cetăţenilor sau cum se poate ajunge la „alegeri anticipate şi stat prezidenţial”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...