Descoperă lumea animației la cel mai tare festival al toamnei. Programul Anim’est Chișinău 2017

splendida moarte accident still

Acum 60 de ani, Ion Popescu-Gopo revenea de la Cannes cu premiul Palme d’Or pentru scurtmetrajul „Scurtă Istorie”. Cu această ocazie, prima zi de Anim’est Chișinău se va încheia cu un proiect special – GOPO AniMusic Night.

Așadar, pe 26 octombrie, ora 21.30, publicul celei de-a șaptea ediții a singurului festival de film din Moldova, dedicat exclusiv filmului de animație, este invitat să celebreze opera animatorului român la GOPO AniMusic Night.

În deschidere, spectatorii vor avea parte de un LIVE ACT care va îmbina muzica cu live drawing şi vizualuri animate. Celebrul personaj al lui Ion Popescu-Gopo va deveni protagonistul unui show vizual și muzical chiar în incinta sălii de cinema de la Odeon. Responsabil de acest show va fi Alexandru Ciubotariu, a.k.a. Pisica Pătrată, care va face o demonstrație de live drawing (reprezentarea grafică a unui obiect, a unei figuri, sau a unui peisaj pe o suprafață bidimensională, plană sau curbă). Cei care vor realiza muzica live din cadrul evenimentului sunt Sebastian Burneci (trompetă și synthuri), Radu Pop (tobe, percuție și vizualuri) și Vlad Ilicevici (chitară, bass).

angelus still

Noaptea de muzică și animație va continua cu videoclipurile lansate recent ale unor trupe și artiști celebri precum Metallica, Katie Melua sau Chelou, ca și ale unor artiști autohtoni precum Smiley sau Deliric, alături de Silent Strike și EM. În plus, publicul prezent va avea ocazia să vadă, în premieră, videoclipul piesei Montagne Russe, realizat în cadrul Animation Worksheep, atelierul intensiv de animație organizat de Anim’est, toamna aceasta. Piesa se regăsește pe cel mai recent album al trupei, Orizont, lansat în 2016.

nu mor caii still
nu mor caii încă

Filmele de animație din Competiția românească 2017 vor fi proiectate pe 28 octombrie, ora 16:00, la Cinematograful Odeon. Câștigătorul acestei ediții este Sergiu Negulici, autorul peliculei „Splendida moarte accident”, care i-a adus premiul „Jean-Luc Xiberras” pentru debut la Festivalul de la Annecy. Aceste proiecții vor fi urmate, la ora 18:00, de „Retrospectiva Ion Truică”, cu 10 filme de animație realizate în anii 1968-1983. Ion Truică a fost unul dintre puținii animatori români care s-au remarcat peste granițele țării în condițiile unui regim comunist restrictiv. Filmul său „Carnaval” a primit Medalia de Argint la Veneția în 1972, iar „Hidalgo” a fost selecționat în competiție la Festivalul de la Cannes, în 1976.

În ultima zi de festival, 29 octombrie, ora 18:00, timp de 100 de minute, spectatorii vor trece printr-o istorie a filmelor scurte animate premiate cu Palme d’Or începând cu anul 1955 până în prezent – animații care demonstrează că opera lui Gopo este perfect valabilă calitativ, și care o plasează în contextul evoluției curentelor, stilurilor și tehnicilor în animația mondială.

Din program fac parte, alături de „Scurtă Istorie”, scurtmetrajul care i-a adus premiul Palme d’Or lui Gopo în 1957, o selecție de titluri, de la „Blinkity Blank”, în regia lui Norman McLaren, primul scurtmetraj de animație care a primit prestigiosul premiu la Cannes în 1955, „Balablok”, în regia lui Břetislav Pojar, regizorul ceh al cărui nume apare în palmaresurile celor mai importante festivaluri de film din lume, sau „La Traversée de l’Atlantique à la rame”, în regia lui Jean-François Laguionie, al cărui lungmetraj „Louise en hiver” a fost înscris în competiția Anim’est de anul acesta, până la ultimul câștigător al premiului, „Waves ’98”, regizat de Ely Dagher.

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est va avea loc în perioada 26-29 octombrie 2017, la Cinematograful Odeon. Biletele vor putea fi achiziționate în curând pe site-ul www.iticket.md și vor fi disponibile, de asemenea, în cinematograf, pe tot parcursul festivalului.

***

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, membru al rețelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociațiile Este’n’est și ALTFilm și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național la Cinematografiei din România, Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni, Japan Foundation, Ministerul Culturii din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente