/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ S-au adeverit sau nu profețiile lui Filat? S-au împlinit doi ani de la reținerea fostului premier Vlad Filat

missing
16 octombrie 2017, ora 18:56

Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015, la scurt timp după ce Ilan Șor a depus un autodenunț împotriva sa în fața procurorilor. Procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, a venit în Parlament și a solicitat retragerea imunității parlamentare a deputatul PLDM.

La noi în țară așa se întâmplă, ori noaptea pe furiș sau dimineața tare când încă nu s-a trezit nimeni se iau decizii importante”, Vlad Filat, ex-prim ministru al R. Moldova.

Așa și-a început ultimul sau discurs, ținut de la tribuna Parlamentului, fostul lider PLDM Vlad Filat. Câteva luni mai târziu, la 20 ianuarie 2016, Guvernul Filip a depus jurământul în fața președintelui Nicolae Timofi – aproape de miezul nopții, la ora 23:00. Asta în timp ce mii de oameni protestau afară împotriva unui guvern despre care spuneau ei că nu-i reprezintă. În discursul său, Filat l-a menționat și pe actualul primar suspendat, Dorin Chirtoacă.

Peste 600 de dosare are nepotul matale primar general și administrația primăriei la Procuratură. Când o să înceapă să „buhnească” ele ? Dumnezeu știe”, a mai declarat Vlad Filat.

Și această declarație s-a adeverit. În luna mai 2017, Dorin Chirtoacă a fost reținut de procurorii anticorupție și ofițerii CNA sub acuzația de trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată. Ulterior, procurorii au declarat că primarul suspendat al capitalei este suspectat și de prejudicierea bugetului municipal cu aproape 66 de milioane de lei. Spre final de discurs, Filat a vorbit și despre modul cum în Republica Moldova pot fi cumpărați deputații, primarii și consilierii locali.

Despre banii care se scrie aici, și mulți, mulți alții, se folosesc foarte bine în a cumpăra partide, deputați, și tot așa mai departe. Prietenii știu de ce spun eu lucrul acesta”, a mai spus fostul premier.

A știut sau doar a profețit – e greu de spus, dar, în anul 2015, 14 deputați comuniști s-au desprins de PCRM, iar în 2017 aceștia au aderat la Partidul Democrat. La fel au procedat alți șase deputați PLDM care au părăsit fracțiunea liberal democrată și au aderat la PDM.

Vlad Filat a fost reținut după ce primarul de Orhei Ilan Șor, și el condamnat în dosarul BEM la 7 ani și 6 luni de pușcărie, a depus un autodenunț împotriva liderului PLDM. Procesul a durat mai bine de jumătate de an, timp în care presa nu a avut acces la proces. La 27 iunie 2016 judecătoria Buiucani l-a recunoscut vinovat pe Vlad Filat de trafic de influență și corupere pasivă și la condamnat la 9 ani de pușcărie. Sentința a fost menținută și de Curtea de Apel. Recent, avocații lui Filat au anunțat că au depus deja mai multe plângeri la CEDO.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram