11 din 16 indicatori ai proiectului reforma învățământului în Moldova, finanţat de BM, sunt realizaţi

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a avut astăzi, 16 octombrie, o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale, aflați în Republica Moldova pentru a evalua finanțarea adițională în cadrul Proiectului Reforma Învățământului în Moldova (PRIM).

Delegația străină este condusă de Andrea Guedes, specialist superior în educație din cadrul Băncii Mondiale.

Ministrul Monica Babuc a menţionat că la etapa actuală sunt realizați 11 din cei 16 indicatori de implementare ai proiectului.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării a vorbit despre situația la etapa actuală a procesului de reabilitare a infrastructurii şcolilor de circumscripție și dotarea lor conform standardelor de asigurare a calităţii, precum și despre formarea cadrelor didactice și a managerilor școlari.

Expertul internațional, Andrea Guedes, a adus la cunoștință că pentru prima dată raportul de dezvoltare al Băncii Mondiale pentru anul 2017, a fost focusat doar pe domeniul educației.

Guedes a menționat că o bună parte din acțiunile PRIM au fost realizate, iar la moment echipa Băncii Mondiale, în comun cu experții naționali, va evalua Finanțarea Adițională (FA) în cadrul Proiectului Reforma Învățământului în Moldova, inclusiv de a ajunge la un acord final privind activitățile care urmează să fie susținute în cadrul Creditului nou, de a finaliza aranjamentele de implementare și de a confirma revizuirile propuse la cadrul de rezultate al proiectului.

Remarcăm că, delegația Băncii Mondiale se va afla în Republica Moldova,  perioada 16-24 octombrie 2017 și se va informa asupra domeniilor care necesită a fi agreate pentru Finanțarea Adițională.

Împreună cu echipa Ministerului va examina mai multe activități ale proiectului PRIM privind renovarea școlilor, echipamentul școlar, formarea cadrelor didactice și directorilor de școală, evaluarea, etc.

De asemenea, echipa Băncii va acorda suport de implementare proiectului PHRD Integrarea copiilor cu dizabilități, inclusiv agrearea solicitării de transferare a resurselor financiare adiționale de la creditul inițial care a susținut proiectul PRIM către Fondul de Investiții Sociale din Moldova pentru renovarea unor școli adiționale.

Proiectul Reforma Învățământului în Moldova este un Credit de Investiții Specific, finanțat de Banca Mondială, care urmează să fie implementat pe parcursul a cinci ani, în perioada aprilie 2013- august 2018.

Principalele activități ale Proiectului sunt: reabilitarea infrastructurii şcolilor de circumscripție și dotarea lor, implementarea unui sistem modern actualizat de formare a directorilor de școală şi cadrelor didactice, modernizarea Sistemului Informațional de Management în Educație (SIME).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.