Actualitate

Statul european care vrea cât mai mulţi străini. Ce vrea să facă după Brexit

Acest mesaj a fost transmis de Confederaţia Industriilor din Danemarca, organizaţie care reprezintă 10.000 de corporaţii, şi care spune că acum este momentul cel mai bun că ţară scandinavă să atragă oameni tineri şi specializaţi, rezolvând astfel deficiul acut de forţă de muncă cu care se confruntă.“Putem folosi cetăţenii europeni care muncesc acum în Marea Britanie.

Nu este foarte clar ce se va întâmplă cu ei după Brexit – şi nici Londra nu ştie ce reguli le va aplică”, a declarat Steen Nielsen, şeful pe politici pe piaţă muncii al confederaţiei, scrie The Independent, care preia Bloomberg.Premierul britanic Theresa May i-a asigurat în mai multe rânduri pe cetăţenii europeni din Marea Britanie că vor fi bineveniţi la Londra şi după ce ţară părăseşte UE, în martie 2019.

Dar până în prezent nu a prezentat niciun plan clar despre modul în care le vor fi aparate drepturile, acesta fiind de altfel şi unul dintre subiectele cheie în negocierile cu Bruxelles-ul.În opinia lui Nielsen, Danemarca trebuie să fie proactivă şi să facă eforturi pentru a-i recupera pe europenii blocaţi în hăţişul Brexitului, pentru că şi alte ţări europene se confruntă cu acelaşi deficit de forţă de muncă specializată şi vor veni, la rândul lor, cu oferte.

“Este o competiţie acerbă între ţările europene să atragă cei mai buni specialişti“, a spus Nielsen. Potrivit acestuia, în ultimele 12 luni, aproape 40% din membrii confederaţiei pe care o reprezintă făceau eforturi să găsească cei mai buni candidaţi pentru a ocupă locurile de muncă vacanţe.

“De aceea, este pertinent să ne îndreptăm către cei care nu ştiu care va fi viitorul lor în Regatul Unit, după Brexit”, a adăugat Nielsen.

Ţările scandinave, cum este şi cazul Danemarcei, se contrunta cu o lipsa acută de forţă de muncă. În ţară vecină, Suedia, chiar şi un flux semnificativ de imigranţi nu a reuşit să acopere deficitul de forţă de muncă ce ameninţă creşterea economică a ţării.

Banca centrală daneză a avertizat în numeroase rânduri asupra problemelor de pe piaţă muncii. Guvernul de centru-dreapta al premierului Lars Lokke Rasmussen răspunde la această problema prin tăieri de taxe şi alte stimulente, pentru a-i încuraja pe oameni să se angajeze.

Potrivit lui Steen Nielsen, Danemarca are nevoie urgenţă de orice fel de muncitori calificaţi, de la electricieni, la tehnicieni industriali şi siderurgişti. Pe lângă “vânarea” cetăţenilor UE al căror viitor este incert în Marea Britanie după Brexit, el cere autotitatilor să faciliteze şi accesul în Danemarca şi al muncitorilor din afară Europei.

Sursa: protv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *