21:43:00 28.03.2024
Stiri

STUDIU // Femeile își înșală partenerii mai mult ca oricând. Motivul infidelităților

Actualitate 15.10.2017 19:01 Vizualizări7841 Autor: Ziarul National


STUDIU // Femeile își înșală partenerii mai mult ca oricând. Motivul infidelităților Sursa: digi24.ro

Din 1990, până în prezent, rata femeilor căsătorite care își înșală soții a crescut cu 40%, în timp ce rata în rândul bărbaților a rămas aceeași, potrivit psihanalistei Esther Perel, relatează CNN.

În cartea sa „Statutul unei relații: Regândirea infidelității”, Esther Perel a analizat motivul și impactul acestor infidelități.

Ce s-a schimbat în monogamie sau viața de familie în ultimii 27 de ani? De ce atâtea femei au început să se simtă îndreptățite să aibă un comportament care înainte era acceptat doar ca o prerogativă masculină? Acestea sunt întrebările de la care Esther a pornit analiza.

Totul a început atunci când una dintre prietenele căsătorite ale cercetătoarei i-a mărturisit că a avut două aventuri în decursul a cinci ani. La scurt timp o altă prietenă căsătorită i-a povestit că „este 100% fidelă soțului său, mai puțin o dată pe lună, când iese în oraș cu colegii de muncă”.

„Ceea ce m-a surprins, nu este faptul că ele erau infidele, ci că aproape toate descriau într-un mod nonșalant aventurile extramaritale. Era decepție, dar nu prea erau urme de rușine.”

„Deseori, femeile își iubeau soții dar simțeau că nevoile lor fundamentale (sexuale, emoționale, psihologice) nu erau satisfăcute în mariaj. Unele chiar se întrebau dacă soții lor știu de infidelități și aleg să le ignore”.

Esther povestește cum una dintre prietenele ei i-a spus că este mai atentă cu soțul ei atunci când are relații extraconjugale, ea fiind mai răbdătoare și mai prietenoasă cu soțul. Infidelitatea era astfel descrisă ca un act de subversiv, un protest împotriva unei instituții pe care ele au început s-o vadă ca sufocantă sau asupritoare.

O generație mai în vârstă ar fi ales divorțul în aceste situații, dar acum tot mai multe femei nu mai sunt dispuse să abandoneze mariajul și familiile pe care le-au construit în ani de zile. Pe de altă parte, nu își doreau să suporte stigmatul unei căsnicii „deschise”.

Aceste femei apelau la infidelitate nu ca la o modalitate de a strica o căsnicie, ci ca o modalitate de a rămâne în ea.

Într-o altă carte despre infidelitate care va fi publicată în noiembrie, sociologul Alicia Walker prezintă teoria conform căreia infidelitatea în rândul femeilor vine ca schimbare a rolurilor tradiționale ocupate în cadrul familiei.

Alicia Walker a efectuat un studiu care viza 40 de femei căsătorite care au avut relații extraconjugale cu ajutorul unui site de dating.

Deși, cel mai probabil pare că o femeie face astfel de gesturi din dorința de a scăpa de o căsnicie nefericită, studiul scoate la iveală că nu acesta e motivul. Multe dintre femeile intervievate aveau un mariaj funcțional, aveau prieteni comuni, aveau copii pe care îi creșteau împreună.

Dar în același timp, ele simțeau viața de soție, ca fiind una plictisitoare, cu multe constrângeri și erau deranjate de volumul de muncă mare care era depus în menținerea stilului de viață a întregii familii.

„Inegalitatea este un factor foarte enervant, așa că deseori am o dispoziție proastă când soțul meu este prin preajmă”, a declarat o femeie chestionată. Alta a spus că în timp ce soțul ei este un adult competent în lume, acasă este „un alt copil” după care trebuie să strângă.

Alte femei au exprimat păreri similare. „ Eu fac cumpărături și gătesc, soțul spală vasele și duce gunoiul”, a adăugat alta.

„Soțul meu stă în casă toată ziua, iar eu inițiez și planific aproape toate activitățile sociale”. O participantă la studiu a spus că e ca și cum „femeia ține pulsul căminului”.

Sursa: digi24.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md