Papa Francisc anunță o reuniune mondială a episcopilor din regiunea amazoniană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Papa Francisc a anunțat duminică o reuniune la nivel mondial a episcopilor (sinod) dedicată marii regiuni a Amazonului, pe care a convocat-o în octombrie 2019.

Obiectivul principal al acestei convocări este de a găsi noi modalități de evanghelizare a acestei părți din poporul lui Dumnezeu, în special indigenii, adesea uitați și lipsiți de perspectiva unui viitor pașnic, în special din cauza crizei care afectează pădurea amazoniană, plămân de importanță capitală pentru planeta noastră”, a spus papa Francisc, citat de AFP.

Papa a spus că a răspuns astfel cererilor conferințelor episcopilor latino-americani.

El s-a exprimat duminică în Piața Sfântul Petru din Roma la sfârșitul unei slujbe în onoarea a 35 de noi sfinți, între care treizeci de martiri care au trăit în secolul al 17-lea în Brazilia și trei adolescenți mexicani uciși în secolul al 16-lea, reflecții ale istoriei sângeroase a evanghelizării Americii Latine și mai ales a indienilor săi, conform Agerpres.

Papa a evocat ideea acestui sinod atunci când i-a primit, la sfârșitul lunii septembrie, pe episcopii din Ecuador, țară al cărui jumătate din teritoriu se află în zona amazoniană. Cu această ocazie, el a insistat asupra respectului pe care trebuie să-l aibă Biserica față de identitatea popoarelor indigene.
Brazilia a abrogat în luna august statutul de rezervație naturală a aproape patru milioane de hectare de pădure amazoniană, decizie puternic criticată de mai multe ONG-uri și de Rețeaua eclezială pan-amazoniană (REPAM).

În enciclica sa ,,Laudato si” cu privire la mediu, papa Francisc a cerut guvernelor să acționeze pentru a salva planeta și a criticat în special exploatarea pădurii amazoniene.
Regiunea amazoniană dominată de pădurile tropicale se află predominant în Brazilia, dar regiunea se întinde în alte opt țări.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...