Orientul Mijlociu, în pragul unei noi crize

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Donald Trump anunţă noi sancţiuni împotriva Iranului şi avertizează că SUA se pot retrage „oricând“ din Acordul nuclear semnat în 2015 cu Teheranul. Europa nu vede cu ochi buni strategia liderului de la Casa Albă.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seară că nu poate confirma respectarea de către Iran a Acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite acum din Tratat, avertizând însă că acest lucru se poate produce „oricând“.

„Nu putem şi nu vom putea certifica respectarea de către Iran a Acordului nuclear, nu putem tolera susţinerea în continuare de către Iran a terorismului, desfăşurarea activităţilor nucleare“, a declarat Donald Trump.

Preşedintele SUA a anunţat că va sesiza Congresul şi se va consulta cu aliaţii pentru remedierea „lacunelor“ Acordului nuclear din 2015, „astfel încât Iranul să nu poată ameninţa lumea cu arme nucleare“.

„Tratatul trebuie modificat astfel încât să fie remediate lacunele care ar putea permite Iranului să fabrice rachete intercontinentale; de asemenea, sunt necesare măsuri suplimentare pentru restricţionarea activităţilor nucleare“, a declarat Donald Trump, avertizând că Acordul cu Teheranul va fi evaluat în mod constant, iar Statele Unite „se vor putea retrage oricând“.

Acuzele lui Trump

Şeful Casei Albe a acuzat Iranul că dezvoltă rachete, oferă susţinere organizaţiilor teroriste din Orientul Mijlociu şi nu permite inspecţii la unele instalaţii atomice. „Noua strategie“ a Statelor Unite în cazul Iranului se va axa pe contracararea „acţiunilor destabilizatoare“ din Orientul Mijlociu şi a „activităţilor de susţinere a terorismului“, pe „blocarea programului ballistic“ şi pe „sancţionarea Gardienilor Revoluţiei“, a spus Donald Trump, acuzând regimul de la Teheran că oferă susţinere Administraţiei Bashar al-Assad în războiul civil din Siria.

Acordul nuclear a fost semnat în 2015 de Iran şi principalele 5 puteri mondiale şi prevede ca Teheranul să renunţe la componenta militară a programului său nuclear în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor economice internaţionale. De la semnare, Iranul a fost verificat de 7 ori de experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, care au confirmat respectarea tratatului.

Replica Iranului

În replică, liderul de la Teheran, Hassan Rouhani a susţinut că „niciun preşedinte nu poate revoca un acord internaţional” şi a insistat că „Iranul va continua să îşi onoreze angajamentele”, dar că ţara sa se va retrage din acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, dacă respectiva înţelegere nu este în interesul naţional, informează Reuters.

Poziţia preşedintelui iranian a fost reluată şi de ambasadorul Iranului la ONU, Gholamali Khosroo, într-o scrisoare către secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres. Diplomatul acuză SUA că „au încălcat atât spiritul, cât şi litera“ acordului denumit oficial Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune, semnat în 2015 de cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa) şi de Germania. Iranul „nu va fi primul care se va retrage din acord, dar dacă drepturile şi interesele sale nu sunt respectate, va înceta implementarea tuturor angajamentelor şi îşi va relua programul nuclear paşnic fără nicio restricţie“, a scris Khosroo.

Europa are altă părere

La anunţul liderului de la Washington o reacţie comună a venit din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron,a cancelarului german Angela Merkel şi a premierului britanic Theresa May care avertizează Statele Unite să nu ia decizii unilaterale care ar putea afecta acordul nuclear cu Iranul, informează Reuters.

La rândul său, Federica Mogherini, înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă şi de securitate, a reacţionat la discursul de vineri al lui Trump pe tema acordului arătând că acesta nu poate fi renegociat. Comunitatea internaţională nu poate anula un acord care funcţionează, a insistat ea.

Trump, susţinut de Arabia Suadită şi Israel

Arabia Saudită şi Israelul au salutat noua strategie americană. Guvernul de la Riyadh a calificat orientarea anunţată de Trump drept „hotărâtă” şi a susţinut că ridicarea sancţiunilor a permis Iranului să îşi dezvolte rachetele şi să îşi intensifice sprijinul pentru grupări militante cum ar fi Hezbollah din Liban sau houthi din Yemen.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat, într-o declaraţie video, că „Preşedintele Trump tocmai a creat ocazia de a revizui acest acord rău, de a respinge agresiunea Iranului şi de a răspunde la sprijinul criminal pentru terorism”.

Pentagonul îşi va repoziţiona forţele

Departamentul american al Apărării intenţionează repoziţionarea capabilităţilor militare în Orientul Mijlociu în contextul strategiei mai agresive a Administraţiei Donald Trump şi îndeamnă aliaţii Statelor Unite, inclusiv cei din Europa, să contribuie la creşterea presiunilor asupra Teheranului.

Maiorul Adrian Rankine-Galloway, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Pentagonului, a declarat că Departamentul american al Apărării analizează configuraţia forţelor militare din Orientul Mijlociu şi pregăteşte repoziţionarea acestora.

„Încercăm să identificăm noi zone în care vom colabora cu aliaţii pentru a exercita presiuni asupra regimului din Iran, pentru a neutraliza influenţa destabilizatoare şi a limita puterea agresivă a Teheranului, în special susţinerea acordată grupurilor teroriste“, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de site-ul israelian Ynetnews.com.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...