Coreea de Nord nu vrea discuții directe cu vecinii din sud în Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Politicieni din Coreea de Nord și Coreea de Sud nu vor purta discuții directe luni în Rusia despre programul nuclear și de rachete al Phenianului, în ciuda participării lor la același eveniment, au anunțat duminică agențiile ruse de presă, citate de Reuters și Agerpres.

Valentina Matvienko, președinta camerei superioare a parlamentului rus, Consiliul Federației n.r., urmează să discute această problemă în întâlniri separate cu un șef adjunct al legislativului nord-coreean și cu șeful parlamentului sud-coreean pe marginea unui congres al parlamentarilor luni la Sankt Petersburg, a anunțat duminică un înalt oficial parlamentar rus citat de TASS.

Anterior, agenția TASS a citat un parlamentar rus declarând că Moscova cheamă cele două țări să folosească această ocazie pentru a avea discuții directe și încerca să-și reducă diferențele.

Dar agenția de presă RIA i-a citat duminică pe Piotr Tolstoi, vicepreședinte al camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat n.r., și pe un membru nenumit al delegației Coreii de Nord declarând că nu vor fi niciun fel de discuții directe.

Potrivit delegatului nord-coreean care nu a fost numit, presiunea Statelor Unite asupra Phenianului și exercițiile militare SUA-Coreea de Sud înseamnă că precondițiile necesare unor astfel de discuții nu au fost îndeplinite.

Testele nucleare și lansările de rachete efectuate de Coreea de Nord au amplificat tensiunile globale și au determinat mai multe runde de sancțiuni internaționale în Consiliul de Securitate al ONU.

Potrivit unui plan de dezescaladare susținut de Rusia și China, Coreea de Nord ar urma să suspende programul de rachete balistice și Statele Unite și Coreea de Sud ar impune simultan un moratoriu asupra exercițiilor cu rachete la scară largă, ambele măsuri vizând să deschidă calea pentru discuții multilaterale, adaugă Reuters.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...