Avionul cu 6 moldoveni s-a prăbușit în Oceanul Atlantic neajungând 500 metri până la pista de aterizare

Avionul de tip cargo, care transporta încărcături pentru armata franceză, cu 6 cetățeni ai Republicii Moldova la bord, s-a prăbușit în Oceanul Atlantic, neajungând 500 de metri până la pista de aterizare. Detaliile au fost enunţate astăzi la celula de criză pentru elucidarea circumstanțelor accidentului aviatic produs în Coasta de Fildeș. ce a fost convocată de premierul Pavel Filip.

Pavel Filip a menţionat că aeronava executa zborul din Ouagadougou spre Abidja pentru a prelua încărcături, conform unui contract de închiriere cu Armata franceză.

Aeronava se afla în procedură de aterizare pe aeroportul din Abidja. Din datele oficiale s-a constatat că accidentul aviatic s-a produs în condiții meteo nefavorabile. La acel moment era o furtună violentă și descărcări electrice. Piloții aveau o experiență impunătoare, de peste 20 mii de ore de zbor. Aeronava era în stare bună, ultima verificare majoră fiind realizată în 2017”, a spus premierul.

Reprezentanții Autorității Aeronautice Civile au relatat că potrivit, autorităților ivoriene, în momentul producerii accidentului, în aria adiacentă zonei de aterizare aveau loc fenomene meteorologice severe, furtună cu descărcări electrice.

Potrivit acestora, avionul a fost în stare foarte bună pentru a efectua zborurile. “Nava trebuia să aterizeze la ora 8.20, ea a dispărut de pe radar la 8.24”, a declarat reprezentantul Autorității Aeronautice. Potrivit acestuia, cei doi moldoveni care au supravieţuit accidentului au declarat că până în ultimul moment motoarele funcţionau în regim normal.

Premierul Pavel Filip a menționat că autoritățile statului întreprind toate masurile necesare pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova care au decedat în urma accidentului.

Vă rog să fiți într-o comunicare permanentă cu rudele celor decedați și ale celor care au avut de suferit și sunt spitalizați, astfel ca în orice moment să oferiți informația și tot suportul necesar”, a subliniat Pavel Filip.

De asemenea, şeful Executivului a menționat că autoritățile statului au fost mobilizate imediat după notificarea primită din Coasta de Fildeș, solicitând ca un grup de experți din partea Republicii Moldova să se deplaseze cât mai curând în Abidjan pentru a identifica cauzele exacte care au dus la producerea accidentului.

În context, Andrei Galbur, ministrul de Externe, a specificat că membrii celulei de criză se află în contact permanent cu autoritățile ivoriene prin intermediul Ambasadei României în Senegal și a Ambasadei Republicii Moldova la Paris.

În finalul ședinței, premierul Pavel Filip a solicitat să fie depuse toate eforturile necesare pentru desfășurarea investigării accidentului în stricta conformitate cu standardele internaționale impuse de ICAO, în strânsă conlucrare cu autoritățile statului unde s-a produs acesta și cu atragerea reprezentanților constructorului și a producătorului de aeronave.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.