/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Ziua mondială a spălatului pe mâini, sărbătorită astăzi. Cinci argumente pentru spălatul pe mâini

15 octombrie 2017, ora 13:21

În fiecare an, pneumonia și diareea ucid 14 milioane de copii sub cinci ani, iar simplul comportament de spălare a mâinilor cu săpun poate salva vieți, reduce în jumătate decesele asociate cu diareea și cu un sfert cele provocate de infecțiile respiratorii acute..

Doar 19 la sută din populație, la nivel global, se spală pe mâini cu săpun după folosirea toaletei sau schimbarea scutecului unui copil.

Conform Studiului calității apei potabile, sanitaţiei şi practicilor de igienă în instituţiile preşcolare din Republica Moldova, majoritatea copiilor se spală pe mâini mai mult de 3 ori pe zi. Totuși, în grupele de creșă, din sectorul rural doar 0,3% din copii se spală pe mâni numai odată; 0,8% – de două ori și 6,9 % – nu mai mult de trei ori. Relevant, că în sectorul urban situația este cu mult mai favorabilă. În grupele de creșă practic toți copiii se spală pe mâni mai mult de trei ori pe zi. În sectorul rural, și în grupele de grădiniță situația la compartimentul vizat de asemenea este mai precară. Doar 1,6 % dintre copii se spală pe mâini mai puțin de trei ori pe zi, iar 4,2 % numai de trei ori pe zi.

Cinci argumente pentru spălatul pe mâini:

1. Spălatul pe mâini cu săpun – „vaccin autoadministrat”, practicat corespunzător și regulat, previne infecțiile și salvează vieți.

Spălatul pe mâini regulat și pe scară largă este considerat ca un vaccin “autoadministrat” – ușor de efectuat, eficient și accesibil., oprește răspândirea germenilor diareii, infecțiilor gastroenterice endemice comune, respiratorii acute, gripei și pneumoniei, ultimele fiind principalele cauze de deces la nivel mondial pentru copii sub cinci ani. Se estimează, că în gospodăriile în care este încurajată și practicată spălarea pe mâini cu săpun, rata diareilor la copii este de 2 ori mai mică.

2. Spălarea mâinilor este o soluție foarte eficientă de prevenire a bolilor

Promovarea spălării mâinilor cu săpun este extrem de rentabilă în comparație cu alte intervenții de sănătate finanțate frecvent. Investițiile în promovarea spălării mâinilor cu săpun pot maximiza beneficiile investițiilor în infrastructura de alimentare cu apă și canalizare și pot reduce riscurile pentru sănătatea familiilor, care nu au acces la serviciile de salubritate de bază și la serviciile de alimentare cu apă.

Deseori, costul nu reprezintă principala barieră în practica de spălare a mâinilor; majoritatea gospodăriilor din întreaga lume au deja săpun, dar este frecvent utilizat pentru spălătorie, spălare de vase sau scăldat.

3. Toată lumea poate preveni boala și îmbunătăți sănătatea prin spălarea mâinilor

Prin spălarea mâinilor cu săpun, mai ales după folosirea toaletei și înainte de a lua masa, toată lumea își poate îmbunătăți sănătatea. Mâinile curate ale unei familii întregi pot îmbunătăți semnificativ sănătatea familiei și pot reduce incidența bolilor comune. O întreagă clasă, birou sau comunitate cu mâini curate, elimină efectiv boala. Toți, de la tineri până la bătrâni, pot să-și spele mâinile și să dezvolte (sau să mențină) obiceiul de spălare a mâinilor cu săpun în momente critice, cum ar fi după mersul la toaletă și înainte de a mânca.

Totuși, în pofida numeroaselor avantaje asociate cu acest comportament simplu, este foarte rar practicată în mod corespunzător. Din aceste considerente, esențială este conjugarea eforturilor pentru a promova spălarea pe mâini cu săpun. Guvernele, organizațiile neguvernamentale, sectorul privat, grupurile religioase, instituțiile de sănătate etc. trebuie să joace un rol influent în promovarea măsurilor de spălare pe mâni cu săpun, atât prin promovarea proiectelor, cât și implementarea lor.

4. Numai apă nu este suficient

Spălarea pe mâini numai cu apă – practică obișnuită în toată lumea – e semnificativ mai puțin eficientă decât spălarea cu săpun. Spălarea corectă a mâinilor necesită săpun și doar o cantitate mică de apă. Spălarea mâinilor numai în apă nu întotdeauna îndepărtează grăsimile și murdăria. Dacă grăsimea și murdăria rămân pe mâini, la sigur rămân și agenții patogeni.

5. Momente critice pentru spălarea mâinilor

Mâinile sunt principalii purtători ai germenilor care cauzează multe boli.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram