Calea Ferată din Moldova a renovat un tren diesel. Garnitura va circula pe cursa Bălți – Ungheni sau Bălți – Ocnița

Calea Ferată din Moldova a renovat din mijloace proprii un tren de tip diesel. Cheltuielile au constituit aproximativ un milion de lei și au inclus schimbarea şi repararea pieselor, a motoarelor, roților, modernizarea vagoanelor. Garnitura va circula pe cursa Bălți – Ungheni sau Bălți – Ocnița. 

Lucrările au fost executate timp de circa patru luni, iar în urma proiectului au fost create condiții de călătorie mai confortabile pentru pasagerii din nordul ţării.

Directorul CFM, Iurii Topala, a menţionat că, deși repararea capitală a garniturilor este o practică uzuală, asemenea lucrări nu s-au făcut de mulți ani în primul rând din cauza lipsei de fonduri.

„Acest tip de garnituri au termenul de exploatare de circa 20 de ani, cu drept de prelungire. În mod obișnuit, sunt efectuate reparații curente ale garniturilor, însă în ultimii ani nu a existat posibilitatea de a renova complex aceste trenuri. Ne-am dori să achiziționăm și altele, noi, dar deocamdată prioritățile noastre sunt stabilite în conformitate cu necesitățile vitale ale companiei”.

Viceministrul Economiei și Infrastructurii Sergiu Bucataru. a menţionat că sectorul feroviar reprezintă un domeniu strategic, iar proiectul de restructurare și reorganizare a Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, finanțat de BERD, BEI și UE va adăuga substanță acestui obiectiv comun.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.