UTA Găgăuzia obţine 2 circumscripții electorale; Diaspora şi regiunea transnistreană rămân cu 5 circumscripții

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi constituite 46 de circumscripţii uninominale permanente în scopul organizării alegerilor parlamentare, astfel peste hotarele ţării şi în localităţile din regiunea transnistreană vor fi constituite doar 5 circumscripții uninominale.

Deşi în Legea cu privire la sistemul electoral mixt nu existau cote pentru Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia, astăzi membrii Comisiei Naţionale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente au decis constituirea a două circumscripții pe teritoriul UTA Găgăuzia.

Citeşte şi: UTA Găgăuzia solicită cel puțin trei circumscripții electorale

Astfel, până la moment s-a decis ca municipiul Chișinău şi cele 18 suburbii să aibă 11 circumscripții uninominale, în timp ce municipiul Bălţi va avea doar 2 circumscripții. Tot două circumscripții va avea UTA Găgăuzia – una în jurul Comrat, iar alta în jurul orașelor Ceadîr-Lunga şi Vulcănești, în timp ce în raionul Taraclia va fi constituită o circumscripție uninominală.

Citeşte şi: (VIDEO) Ședința Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor: Au discutat o oră „обо всем и ни о чем”

De menționat că, săptămâna trecută membrii Comisiei nu au putut ajunge la un consens privind numărul de circumscripții atribuite diasporei și locuitorilor din stânga Nistrului, însă după şedinţa de astăzi se înțelege că pentru acestea rămân 5 circumscripții, iar în cadrul şedinţei de marţi membrii Comisiei nu au făcut altceva decât să discute despre harta circumscripțiilor şi de unde ar trebui aceasta să fie concepută – de la nord sau de la sud.

Citeşte şi: 11 circumscripții uninominale pentru Chișinău și 2 pentru Bălți; Diaspora şi regiunea transnistreană dau bătăi de cap Comisiei

Opoziția a refuzat delegarea reprezentanţilor săi în Comisia pentru constituirea circumscripţiilor uninominale. În schimb, sateliţii preşedintelui Igor Dodon la alegerile din 2014 au membri în Comisie. Este vorba de Partidul Comunist Reformator din Moldova şi Blocul electoral „Alegerea Moldovei-Uniunea Vamală”, compus din Partidul Social Democrat şi Partidul Regiunilor din Moldova.

Anterior, mai multe organizații ale societății civile din țară și de peste hotare și-au exprimat îngrijorarea privind lipsa de transparență a activității Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente. Acestea au venit cu un apel public privind transparența activității Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...