Vicepreședinte al Platformei DA: Sondajele sunt folosite din nou împotriva noastră

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Forțele autentic proeuropene ar trebuie să-și unească eforturile cât mai curând în vederea alegerilor parlamentare de anul viitor, iar la baza unei coalizări nu pot sta doar sondajele, susține Aliona Mandatii, vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.

Ea a declarat în cadrul unui interviu pentru Tribuna că partidul din care face parte a trimis în acest sens o ofertă către Partidul Acțiune și Solidaritate, dar că un răspuns încă întârzie să apară.

„Colaborarea presupune un bloc comun, creat pe principiul de paritate și unitate atât pe liste, cât și în circumscripții. Din păcate, la fel ca și la prezidențiale, răspunsul întârzie. O asemenea experiență am cunoscut deja. În toamna lui 2016, noi am avut rezultatele reale ale unor sondaje de opinie interne ale PD, privind șansele candidaților Andrei Năstase și Maia Sandu. Vă amintiți că anume acest instrument a fost unicul criteriu de identificare a candidatului unic acceptat de dna Sandu, mersul în teritoriu, conferințele comune etc., nefiind acceptate. Din datele furnizate din anturajul PD, am aflat că Vlad Plahotniuc a intervenit de mai multe ori în studiile sociologice la nivelul colectorilor, chiar și în cele comandate de străini. Cunosc că inițial, în câteva sondaje, Andrei Năstase a avut un scor mult mai bun, era foarte aproape de procentajul lui Igor Dodon. Însă, după intervenţia GBC, rezultatele finale au fost modificate în defavoarea liderului Platformei DA. Andrei Năstase a știut acest lucru. Despre asta i-am comunicat și dnei Sandu la ședința Consiliului Politic National din 14 octombrie 2016”, a declarat Aliona Mandatii.

Ea a mai precizat că „arma sondajelor este din nou este aplicată împotriva Platformei DA”, întrucât „Plahotniuc dorește lichidarea cu orice preț a unei forțe politice redutabile”.

„El știe foarte bine, că noi niciodată nu vom face coaliție cu PD. Speranța sa se îndreaptă către alte partide de opoziție pe care fie le controlează încă de pe acum, fie le va îmblînzi să colaboreze cu el de dragul salvării parcursului european, o sintagmă care în ultimii ani a fost cea care a nenorocit acest popor şi a pustiit țara. Or, integrarea europeană și Plahotniuc sunt antonime, lucruri total opuse. Iată de ce în curând vom avea zeci de sondaje, tipărite la GBC, care ne vor poziționa cât se poate de jos, fie chiar sub zero procente. Iar analiștii vor analiza rezultatele în studiouri de televiziune controlate, publice și private, influențînd opinia publica națională și internatională.

Într-un stat ca R. Moldova, deciziile majore ale noii clase politice nu se pot baza doar pe sondaje. Ele trebuie luate cu responsabilitate și asumate politic. Pentru noi, cele mai palpabile studii sociologice sunt întîlnirile cu oamenii, în sate și orașe, în Diaspora uitată de politicieni și sociologi.

În acest context, nu ne rămâne decât să facem apel la rațiune și la înțelegerea faptului că doar o opoziție unită antioligarhică are șanse bune să acumuleze mai multe voturi la alegeri și să facă schimbarea, așteptată de oameni.

Ceea ce trebuie să se înțeleagă, e că nu vom mai accepta niciodată stabilirea unor reguli de joc după criteriile controlate de Plahotniuc, în special nu ne vom ghida de măsurările lui a căldurii și receptivității oamenilor față de Platforma Da și Andrei Năstase”, a subliniat vicepreședintele Platformei DA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...