Norvegia intenționează să trimită un batalion de blindate lângă frontiera cu Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Norvegia intenționează să trimită un batalion de blindate lângă frontiera sa din zona arctică pe care o are cu Federația Rusă și să cumpere mai multe tancuri și piese de artilerie ca răspuns la amenințările în creștere la adresa securității sale, informează Reuters. Cu toate acestea, ministrul norvegian al apărării, Ine Eriksen Soereide, nu a menționat Rusia atunci când a descris planul de apărare al guvernului său minoritar și nici nu a susținut că vede o amenințare curentă specifică.

Însă acest membru al NATO și alte țări vecine sunt tot mai îngrijorate de ambițiile Moscovei, în special după anexarea Peninsulei Crimeea de la Ucraina, în 2014, și manevrele navale și aeriene ruse în regiune.

„Situația securitară a devenit mai schimbătoare și mai puțin predictibilă. Aceasta are consecințe asupra felului în care ne organizăm armata”, a declarat Soereide în fața jurnaliștilor.

Planurile prevăd ca o unitate de blindate să staționeze în fostul district Porsanger, în nordul îndepărtat, la capătul unui lung fiord care duce spre Marea Barentz, ce se învecinează și cu Rusia.

Sunt de asemenea prevăzute mai multe investiții în tancuri, artilerie și arme de precizie cu rază lungă de acțiune pentru bazele din aceași zonă și în alte locații mai la sud, alături de o majorare a stagiului militar obligatoriu de la 12 la 16 luni.

„Trebuie să fim capabili să apărăm toate teritoriile țării noastre. Acesta este un semnal clar că avem o responsabilitate specială în nord”, a mai spus Soereide.

Ambasada Rusiei la Oslo nu a putut fi contactată deocamdată pentru un comentariu, notează Reuters.

Guvernul minoritar al Norvegiei va trebui să primească susținerea altor partide pentru a trece propunerile prin parlament, însă există un consens cu privire la consolidarea apărării în nordul arctic.

În iunie, Rusia a declarat că decizia Norvegiei de a extinde prezența marinei SUA pe teritoriul său va afecta relațiile bilaterale ruso-norvegiene și ar putea duce la o escaladare a tensiunilor pe flancul nordic al NATO.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...