Opoziţia din Parlament nu a fost surprinsă de hotărârea Uniunii Europene.

„Este un semnal din partea Uniunii Europene că „ajunge, băieţi, ână aici a mers soldatul”. Şi-mi pare rău că acum s-a pornit o manipulare la unele posturi de televiziune din holding. Au găsit ţapul ispăşitor precum că PLDM ar fi de vină. Nu e vorba doar de elaborarea actelor, ci de implementarea lor. Teama guvernării de a veni în Parlament la raport pentru a discuta despre executarea legilor adoptate pe mine mă pune în gardă. Înseamnă că ei se tem de cetăţeni să nu spună lucrurile care nu le fac. Cred că Uniunea Europeană procedează just. Nu poţi să transferi bani unei instituţii care nu-şi onorează obligaţiunea”, afirmă preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

„Asta cred că este datorită faptului că actuala guvernare, PD-ul de fapt, are prea multe restanţe la capitolul reforme şi calitatea reformelor şi este o reacţie evidentă a Uniunii Europene”, consideră socialistul Grigore Novac

„Este clar că nu şi-a făcut treaba în acest domeniu Guvernul şi nu este vorba doar de acest ministru. Noi vorbim despre reforme care s-au tărăgănat şi vedem consecinţele care au fost cu amânarea. Justiţia practic azi lucrează, o bună parte, nu toată, lucrează deci la comandă şi clar că europenii nu pot să accepte un asemenea fel de justiţie care este controlată de către un partid politic. Este un semnal ca să revină pe făgaşul reformelor cu adevărat democrate, să nu mimeze”, a spus deputatul PL, Lilian Carp.

„Este nota care a pus-o Uniunea Europeană guvernării actuale din Republica Moldova şi cred că dacă sunt capabili, guvernanţii trebuie să se autosesizeze, să tragă concluziile şi să lucreze mai bine”, a menţionat deputatul PCRM, Elena Bodnarenco.

Şi liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, dar şi preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, formaţiuni din opoziţia extraparlamentară, s-au pronunţat pe marginea acestui subiect, menţionând că au vorbit anterior despre o asemenea evoluţie a lucrurilor.

„Am atenţionat atunci că din cauza unei guvernări proaste, din cauza unei guvernări care nu se preocupă de starea justiţiei, care nu se ocupă de starea drepturilor omului în sensul îmbunătăţirii acestor domenii, ci în continuare menţin justiţia sub control politic. În aceste condiţii era absolut clar că Republica Moldova nu va mai beneficia de suportul financiar al partenerilor noştri de dezvoltare şi am anunţat acest lucru. Cu tristeţe spun acest lucru”, a declarat Andrei Năstase.

„Anunţul Comisiei Europene vine să confirme ceea ce noi, cetăţenii RM cunoaştem şi anume că guvernarea nu întreprinde măsuri pentru reformarea justiţiei. E surprinzător că acum câteva zile într-o emisiune televizată preşedintele parlamentului m-a acuzat pe mine de minciună, când am vorbit despre faptul că nu va veni acest sprijin extern pentru reforma justiţiei. Iată acum avem confirmare oficială şi guvernarea ar trebui să ia atitudine şi să îşi schimbe comportamentul, să purceadă la reformarea justiţiei, aşa cum o cere UE şi cetăţenii”, a spus şi Maia Sandu.

De partea cealaltă, deputaţii PD dau vina pe alţii pentru acest eşec.

„Acele acţiuni care nu au fost implementate la timp datau cu anii 2014-2015. Era puţin altă componenţă de guvernare, iată că a fost luată această decizie. Este regretabil sigur, dar cred că această guvernare va face tot posibilul ca să implementeze şi să-şi execute toate angajamentele, astfel că probabil în scurt timp vom relua toate finanţările pe toate segmentele şi reformele vor curge gârlă”, spune deputatul PD, Sergiu Sârbu.

Delegaţia Uniunii Europene a anunţat ieri printr-un comunicat de presă că autorităţile de la Chişinău nu au îndeplinit condiţiile Bruxelles-ului pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de susţinere din partea comunităţii, în valoare de 28 de milioane de euro, din cauza unui angajament insuficient pentru a implementa reforme în justiţie în anii 2014 şi 2015. Totodată, sprijinul financiar pentru alte patru sectoare a fost amânat.