Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.10.2017

Experții europeni constată că piața aviației civile din Republica Moldova a evaluat în ultimii ani

Experții europeni constată că piața aviației civile din Republica Moldova a evaluat în ultimii ani

Comitetul Mixt privind spațiul aerian comun între Republica Moldova și Uniunea Europeană, reunit la Chișinău, a remarcat că după semnarea Acordului privind Spațiul Aerian Comun RM -UE în 2012, a fost înregistrată o evoluție a pieței în domeniul aviației civile în țara noastră.
 
Membrii Comitetului, format din reprezentanți ai Directoratului General pentru mobilitate și transport, Comisiei Europene la Chișinău, ministerelor Economiei și Infrastructurii, Afacerilor Externe și Integrării Europene, Autorității Aeronautice Civile, Consiliul Concurenței, precum și specialiștii companiilor MGH și Avia Invest, au constatat că după semnarea Acordului, numărul zborurilor directe spre țările UE a crescut de la 19 până la 33 de destinații, iar  numărul de pasageri transportați prin intermediul Aeroportului Internațiomal Chișinău, a crescut de la 1,2 milioane de persoane în 2012 până la 2,2 în 2016. Pentru anul 2017, se prognozează o creștere de aproximativ 15-17%.
 
În cadrul reuniunii au fost discutate problemele punerii în aplicare a Acordului UE-RM privind spațiul aerian comun, armonizarea legislației naționale la aquis-ul UE în domeniul aviației civile, implementarea planului de acțiuni pentru aprobarea actelor normative incluse în anexa III a Acordului privind spațiul aerian comun, precum și alte aranjamente ce țin de  aplicabilitatea normelor în domeniul aviației civile.
 
Oficialii europeni au prezentat și un șir de recomandări privind procesul de armonizare a legislației naționale la aquis-ul UE.
 
Participanții la reuniune au abordat și subiectul asigurării unui mediu concurențial favorabil operatorilor antrenați in piața serviciilor de deservire la sol în aeroporturile din Republica Moldova,  partea europeană fiind informata despre aprobarea de către Guvern a Regulamentului de profil. Astfel, în vederea respectării principiului transparentei, asigurării securității aeronautice și siguranța zborurilor, urmează a fi creat Consiliului Utilizatorilor Aeroportuari.
 
În urma discuțiilor, reprezentanții delegației Comisiei Europe au apreciat perspectiva integrării graduale în spațiul aerian comun, apreciind totodată faptul că o serie de acte normative au fost definitivate și pregătite până la etapa de proiect, care ulterior au fost lansate pentru dezbateri publice și transmise ministerelor de resort pentru avizare și aprobare ulterioară de către Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova, după caz.
 
Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, părţile au convenit că următoarea şedinţa a Comitetului mixt va fi organizată în luna mai 2018 la Bruxelles.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus