Poliţiştii de frontieră letoni au donat colegilor din RM doi câini de rasă ciobănesc german

Poliţiştii de frontieră letoni au donat colegilor din Republica Moldovs doi câini de rasă ciobănesc german. Aceştia își vor îndeplini misiunea de supraveghere și control la frontiera moldo-română.

Patrupezii Ghera și Turbo, ambii de rasă ciobănesc german, dar și mai multe seturi de echipamente speciale pentru dresaj canin, au fost donați astăzi, 12 octombrie, de către omologii letoni, în cadrul proiectului „Development of the capacity of dog handling services of border guarding institutions in Moldova and Georgia”.

Ciobănescul german Turbo, de origine finlandeză, va activa alături de inspector chinolog Viscun Sergiu în Sectorul Poliției de Frontieră Sculeni, iar ciobănescul german Ghera, de doar șase luni și cu origini din Lituania, va forma o echipă cu chinologul Vârlan Vasile în Sectorul Poliției de Frontieră Valea Mare.

Pentru început, patrupezii vor fi antrenați în activități de predresaj, ca mai apoi să fie evaluați și specializați în domeniul de căutare a infractorilor la frontiera ”verde”.

Contextul donației confirmă faptul că cea mai solicitată rasă a câinilor din Poliția de Frontieră, rămâne a fi ciobănescul, cu un procentaj de cca 90%, fiind apreciați pentru inteligență, rezistență, caracter echilibrat, capacități de a se întelege cu oamenii și ușurință în dresaj.

În prezent, în dotarea Poliției de Frontieră sunt la 70 de câini, specializați pe diverse domenii de activitate.

Evenimentul de astăzi a fost remarcat prin demonstrațiile spectaculoase prezentate de Lary și Senea, patrupezii donați anul precedent în cadrul aceluiași proiect de către colegii letoni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.