/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ „Am ajuns să văd doar cinci procente.” Studenții de la medicină au organizat un flashmob de Ziua Mondială a Vederii

missing
12 octombrie 2017, ora 17:23

„Infecțiile oculare pot fi prevenite numai prin spălarea pe mâini și evitarea contactului cu ochii. Ochii noști nu au nici o zi de odihnă. Vederea ta contează, ai grijă de ea”. Prin aceste mesaje, viitorii oftalmologi, împreună cu un grup de tineri cu probleme de vedere, și-au propus să atenționeze oamenii asupra problemelor la ochi. Până la vârsta de 9 ani Evelina vedea perfect. La un moment dat, fata a început să-și piardă vederea. Acum, la 23 de ani, abia de mai deslușește siluete.

Din păcate cu diagnoza mea nici un fel de ochelari nu mă ajută, deoarece eu nu văd nici de aproape, nici la distanță. Acum vorbești cum mine. Mă vezi clar? Doar silueta, ochii. Dacă mă concentrez aș putea să deslușesc ceva”, menționează Evelina Crețu.

Această problemă însă, nu a încurcat-o să-și urmeze drumul său în viață. Acum este masterandă la două facultăți – una din Moldova și alta din România, specialitatea kinetoterapie. „La universitate mi-a fost destul de dificil, deoarece făceam și sport, dar cu succes am practicat gimnastica sportivă, atletism, am învățat toate patru stiluri de înot”, adaugă Evelina Crețu.

În aceeași situație este și Ion Ciobanu. Tânărul spune că deficiențele de vedere nu sunt un motiv pentru a lăsa mâinile în jos. Dimpotrivă, acesta își propune să demonstreze că, cine vrea, reușește.

Am ajuns de la o vedere de 90 de procente să văd doar cinci procente. Oamenii nu conștientizează că am o problemă de vedere și, uneori, din motiv că sunt grăbiți, sunt bruscat. Uneori inclusiv verbal. Hotărăşte-te pe unde mergi, fii mai atent, de ce mă calci pe picioare?”, adaugă Ion Ciobanu, student SSAJ.

Acești tineri au mers astăzi prin oraș și au informat oamenii despre necesitatea de a avea grijă de ochi.

Ne propunem să ridicăm și mai mult nivelul de conștientizare a societății despre faptul că problemele de vedere sunt, dar totodată aceste probleme de vedere pot fi evitate”, susține Tatiana Ghidirimschi, medic-oftalmolog.

„Cei cu acuitatea vizuală ireversibilă sunt circa 6000 mii de oameni în RM, cei cu cataractă sunt cu mulți mai mulți și, în momentul de față, în spitalele republicane și municipale mai mult de 10 mii de persoane”, a conchis Valeriu Cușnir, șef catedra Oftalmologie și Optometrie USMF.

Ziua Mondială a vederii este marcată în fiecare an în a doua joi a lunii octombrie. Anul acesta, evenimentul se desfășoară sub sloganul „Vederea ta Contează!”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram