Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.10.2017

Centrul National de Acreditare MOLDAC a devenit semnatar al Acordului de Recunoaștere Bilaterală cu Cooperarea Europeană pentru Acreditare EA BLA

Centrul National de Acreditare MOLDAC a devenit semnatar al Acordului de Recunoaștere Bilaterală cu Cooperarea Europeană pentru Acreditare EA BLA. Decizia de recunoaștere a acreditărilor naționale la nivel european de acreditare a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Acordului Multilateral al Cooperării Europene pentru Acreditare (EA MAC), care a avut loc în perioada 4-5 octombrie 2017, la București, România.
 
Astfel, Centrul National de Acreditare din Republica Moldova MOLDAC a fost recunoscut pentru următoarele scheme de acreditare:
Încercări și Etalonări - conform standardului ISO/CEI 17025
Analize medicale - conform standardului ISO 15189
Inspecții - conform standardului ISO/CEI 17020
Certificare produse - conform standardului ISO/CEI 17065
Certificare Sisteme de Management - conform standardului ISO/CEI 17021-1.
 
Din 5 octombrie 2017 rapoartele de încercări și certificatele emise de organismele de evaluare a conformității din Republica Moldova sunt recunoscute în toate țările UE semnatare ale acestui Acord. În rezultat, produsele moldovenești cu certificate naționale vor fi acceptate pe piața europeană.
 
De asemenea, prin această recunoaștere a rapoartelor și certificatelor moldovenești la nivel european va fi stimulat comerțul transfrontalier, prin eliminarea barierelor tehnice, creșterii calității  produselor și serviciilor, și astfel va fi asigurată o mai bună protecție a consumatorului.
 
Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii a mulțumit echipei Ministerului Economiei și Infrastructurii și Centrului National de Acreditare MOLDAC pentru munca depusă ca Republica Moldova să devină semnatară a Acordului de Recunoaștere Bilaterală cu Cooperarea Europeană pentru Acreditare EA BLA, menționând că statutul MOLDAC de semnatar al Acordului de Recunoaștere va avea un impact benefic asupra agenților economici din țara noastră.
 
Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vicepremierul a menționat că aceste rezultate au fost obținute grație perspicacității și profesionalismului depus pe parcursul a mai multor ani de zile de echipa acestor instituții pentru semnarea Acordului de Recunoaștere. Au fost ajustate toate standardele naționale de certificare în conformitate cu cele europene și astfel au fost simplificate procedurile de obținere a certificatelor și totodată îmbunătățită calitatea produselor autohtone în beneficiul protecției consumatorului, a adăugat Octavian Calmîc, ministrul Economiei și infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus