Actualitate

ULTIMATUMUL Madridului către liderul catalan: „Să nu faca nimic ireversibil”

 „Vreau să-i cer lui Puigdemont să nu întreprindă nimic ireversibil, să nu păşească pe nicio cale fără întoarcere, să nu facă nicio declaraţie unilaterală de independenţă şi să revină la legalitate", a declarat presei Inigo Mendez de Vigo.

Poliţia a închis din "raţiuni de securitate" accesul în parcul care înconjoară parlamentul catalan la Barcelona, unde liderul separatist Carles Puigdemont ar putea să proclame unilateral independenţa Cataloniei marţi seara.

Din raţiuni de securitate, parcul Ciutadella (unde se află parlamentul) va fi închis pentru public astăzi", a declarat Mossos Esquadra, poliţia regională, într-o postare pe Twitter, scrie agerpres.ro.

Forţele de ordine vor să "împiedice orice situaţie care ar exercita presiuni asupra activităţii parlamentului", a precizat un purtător de cuvânt, amintind că duminică, în timpul unui protest împotriva independenţei Cataloniei, "un grup de persoane a forţat accesul în parc şi a aruncat obiecte împotriva parlamentului".

„Încercăm să evităm astfel de situaţii, generate deopotrivă de manifestanţi unionişti şi de grupuri radicale separatiste", a spus el.

Principalele asociaţii separatiste din Catalonia au lansat un apel la organizarea unei manifestaţii în faţa parlamentului, în "sprijinul şi apărarea declaraţiei de independenţă", dar, în urma închiderii parcului, reprezentanţii acestora vor trebui în cele din urmă să se adune în afara acestui perimetru.

Puigdemont urmează să rostească un discurs la ora locală 18:00 (16:00 GMT) în parlament, unde separatiştii dispun de o majoritate absolută, pentru a vorbi despre consecinţele referendumului ilegal privind autodeterminarea de la 1 octombrie, la care guvernul regional afirmă că tabăra "Da" a câştigat cu mai mult de 90% din voturi, cu o rată de participare de 43%.

Referendumul", interzis de justiţia spaniolă, şi intenţia proclamării independenţei au agravat deopotrivă tensiunile şi aşa puternice cu Madridul şi pe cele din rândurile populaţiei catalane.

Potrivit sondajelor, catalanii sunt în majoritatea lor împotriva independenţei regiunii lor, chiar dacă s-au pronunţat pentru desfăşurarea unui referendum.

Duminică, o manifestaţie uriaşă a reunit între 350.000 şi 950.000 de persoane la Barcelona împotriva independenţei.

Nu este clar dacă Carles Puigdemont intenţionează într-adevăr să proclame unilateral independenţa provinciei marţi seara, dacă are în vedere o "declaraţie de independenţă amânată" sau dacă se va mulţumi cu o proclamare simbolică, subliniind urgenţa unui dialog şi declanşarea un proces pe etape.

La Madrid, premierul guvernului conservator Mariano Rajoy a avertizat că în cazul declarării unilaterale a independenţei el ar putea încerca să suspende autonomia regiunii, o măsură care nu a fost aplicată în această monarhie parlamentară extrem de descentralizată de la reinstituirea democraţiei în 1977.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *