Turcia sfidează SUA în plină criză diplomatică: Gestul turcilor după suspendarea vizelor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un procuror turc a convocat un alt angajat al consulatului general al SUA din Istanbul pentru a-l interoga, în plină criză diplomatică declanşată după inculparea unuia dintre colegii săi, informează luni agenţia de presă Anadolu, preluată de AFP şi Agerpres.

Soţia şi fiul acestui angajat al consulatului american au fost de altfel reţinuţi luni în cadrul unei anchete asupra mişcării predicatorului Fetullah Gulen, considerat de Ankara eminenţa cenuşie a puciului eşuat de anul trecut, adaugă Anadolu.

Această convocare, la care angajatul în chestiune nu s-a prezentat încă, survine într-un moment de vârf al tensiunilor dintre Turcia şi SUA, după inculparea, miercuri, „pentru spionaj”, a unuia dintre colegii săi de către justiţia turcă.

Ca reacţie, Washingtonul a suspendat duminică cea mai mare parte a serviciilor sale pentru eliberare de vize din Turcia, măsură la care Ankara a replicat anulându-şi propriile servicii de eliberare a vizelor din SUA.

Mai multe mass-media din Turcia au anunţat luni că un al doilea angajat al consulatului american din Istanbul a fost vizat de un mandat de arestare începând de duminică, însă Anadolu, care îl citează pe procurorul general din Istanbul, vorbeşte deocamdată despre o „convocare”.

Publicaţia Hurriyet a notat dimineaţa că angajatul în chestiune s-a refugiat în consulatul SUA din Istanbul.

„Războiul vizelor” dintre Turcia şi SUA suvine după luni de tensiuni crescânde între cele două ţări – partenere în cadrul NATO – din cauza dezacordului asupra dosarului sirian şi a mai multor afaceri judiciare din SUA în care sunt implicaţi inclusiv gărzi de corp ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi un fost ministru turc.

De asemenea, Turcia cere, fără succes, extrădarea predicatorului Gulen, care s-a autoexilat în SUA la sfârşitul anilor 1990 şi care neagă orice implicare în puciul eşuat din 15 iulie 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...