În ciuda tensiunilor din Catalonia, nu Spania este cel mai mare risc acum pentru Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Popularitatea tot mai mare a partidelor extremiste din Italia ar trebui să fie principala îngrijorare a investitorilor din regiune şi nu ambiţiile separatiste ale catalanilor.

„Italia nu generează o creştere economică susţinută şi încă se confruntă cu problema creditelor neperformante”, a transmis un oficial european, care a preferat să rămână anonim din cauza faptului că participa la întâlniri economice organizate de UE, transmite CNBC.

„Zona euro e pe creştere, până şi Grecia avansează… dar haideţi să nu ne lăsăm purtaţi de val şi să fim influenţaţi doar de succesul pe termen scurt”, a adaugă acesta.

Per total, regiunea pare că şi-a revenit după criză. Economia e pe linia de plutire, şomajul e în scădere, iar activitatea firmelor se extinde.
Însă oaia neagră a blocului este acum Italia. Cu o creştere de doar 1% prognozată pentru acest an şi cu alegerile care bat la uşa, situaţia ţării peninsulare nu e chiar roz.

„E clar că Mişcarea Cinci Stele (partid extremist – n.red.) va avea succes la viitorul vot”, a spus Claus Vistesen, economist la Pantheon Macroeconomics.

Italieni vor merge la urne la începutul anului viitor pentru a-şi alege un nou Guvern. În acest moment, Mişcarea Cinci Stele e cotată cu acelaşi procent din voturi că partidul aflat la putere, condus de fostul premier Matteo Renzi.

Ideea este că liderul formaţiunii extremiste, Luigi Di Maio, cu toate că şi-a îndulcit discursul legat de ieşirea din zona euro, vrea în continuare să negocieze acele tratate europene care „frânează dezvoltarea Italiei”.

„În afară de problema cu Catalonia, alegerile din Italia reprezintă o îngrijorare reală pentru noi”, a punctat şi Andrea Cicione, care conduce divizia de strategie a firmei TS Lombard.

Programul politic al Mişcării Cinci Stele e văzut că un pericol pentru îndeplinirea regulilor fiscale ale UE, cum ar fi păstrarea unui deficit bugetar sub nivelul de 3% din PIB şi a datoriei publice sub 60% din PIB. Motivul? Un guvern populist va deteriora şi mai mult finanţele Italiei.

Cât despre separarea Cataloniei de Spania, economistul Claus Vistesen susţine că acesta va fi un proces îndelungat şi tocmai de aceea nu reprezintă o ameninţare imediată pentru bunăstarea continentului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...