În pofida ploii! Ziua Națională a Vinului continuă la Chişinău pentru a doua zi

Zeci de mii de oameni au trecut în prima zi prin porțile Zilei Naționale a Vinului din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Cea mai mare sărbătoare a tradițiilor continuă pentru a doua zi și împărtășește cu vizitatorii din țară și de peste hotare peste 1.000 de băuturi de calitate din partea celor 47 de producători autohtoni de vinuri și divinuri, reuniți în premieră într-un singur loc.

Desfășurată pentru al patrulea an consecutiv sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, cea de-a XVI-a ediție a sărbătorii promovează, pe lângă consumul conștient și moderat al vinului, și conceptul de eco-friendly – armonia cu natura – pentru ca să „Păstrăm legenda vie”.

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu susținerea partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și cu sprijinul partenerului general Moldova Agroindbank.

Actuala ediție este una cu multe noutăți. Cu scopul promovării consumului moderat de vin, organizatorii au pregătit vouchere care pot fi cumpărate la info-point-urile din Piața Marii Adunări Naționale. În schimbul acestor vouchere, vizitatorii primesc:

  • un pahar de tritan (100% ecologic și reciclabil);
  • un accesoriu special de purtat în jurul gâtului (port-pahar), astfel încât mâinile să fie libere;
  • degustări de la 21 de vinării (participante la ofertă);
  • două degustări de divinuri autohtone;
  • degustarea Vinului Favorit;
  • bilete de călătorie cu troleibuzul, încurajând vizitatorii să-și lase mașinile acasă;
  • reducere de 20% la articolele promoționale Wine of Moldova (șepci, tricouri, pahare etc.).

Unele companii prezente cu standuri la eveniment marchează sărbătoarea vinului nu doar în inima capitalei, ci și la vinării, oferind doritorilor de a se îmbarca în aventuri pe Drumul Vinului experiențe vinicole inedite. „Vinăria Brănești”, „Castel Mimi”, „Chateau Cojușna” (Migdal-P), „Mileștii Mici”, „Chateau Purcari”, „Chateau Vartely”, „Vinia Traian”, „Asconi”, „Cricova” și „Kvint” au pregătit pentru vizitatori: transport dedicat, excursii în zona vinăriei, ghid (vorbitor de română, rusă și engleză), degustări cu vinuri și bucate asortate, deustări ghidate de experți, meniuri speciale, ateliere de artă și meșteșugărit, emasterclass-uri, expoziții, animatori pentru copii, jocuri și tombole cu premii, prețuri promoționale, programe culturale și muzicale tematice.