De ce moldovenii nu folosesc cardurile și care sunt avantajele plăților fără numerar/ INTERVIU

sergiu stoianovPopulare în toată lumea, plățile fără numerar nu se bucură însă de mare succes în Republica Moldova. Din neobișnuință, dar și din necunoaștere, cetățenii moldoveni preferă să plătească Cash. Despre avantajele cardurilor, aflați în interviul de mai jos, realizat de Moldova.ORG cu Sergiu Stoianov, expert în plăți fără numerar.

Ce înseamnă la modul practic plățile fără numerar? 

Persoanele fizice, de cele mai multe ori, în Republica Moldova utilizează drept instrument de plată fără numerar cardul bancar pentru a achiziționa mărfuri sau servicii.

Care sunt motivele pentru care cetățenii Republicii Moldova ar apela la plățile fără numerar?

Comoditatea şi Securitatea. Având cardul bancar poţi achita oriunde, oricând şi în orice valută fără careva acţiuni suplimentare. Pur şi simplu trebuie să prezinți cardul casierului şi să introduci PIN-Cod-ul (în unele cazuri poate fi nevoie și de semnătură). Mai mult ca atât, cu ajutorul cardului poţi achita şi în mediu virtual – să faci achiziții online. Banii sunt păstrați în contul bancar şi nu pot fi furați (în cazul în care ați pierdut cardul îl puteți bloca imediat, contactând prin Serviciul Clientelă  Non-Stop sau prin canalele de deservire la distanţă, precum Internet-Banking sau Mobile Banking fără să pierdeţi bani).

În societatea noastră există anumite îndoieli atunci când este vorba despre plățile fără numerar. Ce credeți că îi reține pe oameni să plătească cu cardul, să facă cumparături online, să-și gestioneze conturile online, să-și programeze plățile pentru facturi de exemplu? 

Aceasta depinde în mare măsură și de cultura generală dar și de cunoștințe specifice în domeniul financiar. Dar, desigur posibilitatea de utilizare depinde și de accesul la instrumente de plată fără numerar, pentru că, într-adevăr, se atestă o insuficiență a  echipamentului special, instalat la punctele comerciale în afară Chişinăului. Ca să facem o paralelă, în afara ţării 90% dintre tranzacţiile cu cardurile bancare emise în Republica Moldova sunt fără numerar.

Ce argumente aveți pentru siguranța plăților fără numerar? 

Achitarea este efectuată în regim live – vedeţi imediat rezultatul operaţiunii. Sunteţi sigur, că nu veţi primi în rest bancnotele false, sau suma incorectă. Mai mult ca atât, în cazul furtului sau pierderii puteţi  rămâne fără card, dar dacă nu aţi păstrat PIN-codul împreună cu cardul şi aţi blocat cardul prin intermediul Serviciului suport clientelă sau prin canalele de deservire la distanţă, banii dvs sunt în siguranță!

Care sunt instrumentele de plată fără numerar disponibile pe piața din Republica Moldova la ora actuală și ce inovații se prevăd în acest sens? 

Cardurile bancare, moneda electronică (emisă de emitenţi străini), conturile curente, utilizate prin intermediul sistemelor de deservire la distanţă, Direct debit. Cred că în viitor vom vedea și alte instrumente moderne. Spre exemplu – migrarea cardurilor spre portmoneele electronice mobile, care vor oferi posibilitatea de a efectua operaţiuni contactless, etc.

Ce avantaje au utilizatorii de plăți fără numerar?

Suplimentar la cele menţionate mai sus, mai  multe bănci stimulează efectuarea plăţilor fără numerar prin diferite promoţii, programe de bonusuri şi reduceri.

Cum are de câștigat economia statului de pe urma plăților fără numerar? Dar cetățenii ce beneficii au?

Statul va avea o economie transparentă, se va micşora masa monetară în numerar, iar în final vor crește veniturile. Creșterea economică a statului va duce nemijlocit la creșterea bunăstării fiecărui cetăţean.

Ce efecte va produce la nivel micro și macroeconomic utilizarea plăților fără numerar?

Micşorarea masei monetare în numerar va duce la scăderea cheltuielilor statului legate de asigurarea economiei cu numerar. De asemenea, economia tenebră se va diminua, fluxurile băneşti vor fi mai transparente, administrarea fiscală mai uşoară. În rezultat statul va primi mai multe taxe şi impozite și va crește bunăstarea populaţiei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.