Unul dintre acuzaţi, Abdulrahman El Bahnasawy, a fost arestat după ce a călătorit din Canada spre New York în mai 2016 pentru a plănui un atac.

Arestarea cetăţeanului canadian a avut loc în urma unei investigaţii în care a fost implicat un poliţist sub acoperire al FBI-ului ce pretindea a fi un extremist islamist. Misiunea sub acoperire a dus în 2016 de asemenea la arestarea cetăţenilor americani Talha Haroon în Pakistan şi a lui Russel Salic în Filipine.

El Bahnasawy, în vârstă de 19 ani, i-ar fi trimis poliţistului sub acoperire prin intermediului telefonului mobil o imagine cu Times Square spunând: ”Trebuie să bombardăm Times Sqaure. Uită-te la mulţimile de oameni”. Într-un alt mesaj, canadianul şi-a exprimat dorinţa de a ”întreprinde un atac armat pentru că în cadrul acestora mor foarte mulţi oameni”.

Haroon, care la un moment dat s-a întâlnit cu un expert în explozibile în Pakistan pentru a căpăta informaţii despre construirea bombelor artizanale, i-a mărurisit ofiţerului sub acoperire că ”staţiile de metrou reprezintă un loc perfect pentru un atac armat, iar după ce atacatorii rămân fără gloanţe cei doi s-ar putea detona”. El ar fi trimis de asemenea poliţistului sub acoperire materialele necesare pentru construirea unor explozibili.

Haroon ar fi mărturisit că s-ar fi alăturat SI în Siria.

Salic, în vârstă de 37 de ani, este acuzat că ar fi trimis bani pentru finanţarea atacurilor.