Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spune Băsescu despre diferențele…

Ce spune Băsescu despre diferențele dintre Dodon și Voronin?

Ex-președintele României, Traian Băsescu, invitat la emisiunea „Important” de la postul TVC21, s-a exprimat pe marginea deosebirilor dintre relațiile sale cu ex-președintele R. Moldova, Vladimir Voronin și președintele ales, Igor Dodon. Despre ultimul, Băsescu spune că și-ar vinde și mâine țara Federației Ruse, iar partidul pe care l-a condus este departe de socialism, fiind doar pro-rus. 

„Eu am avut o perioadă o relație acceptabilă cu președintele Voronin, după care s-a depreciat, după ce am vorbit despre unire. Cu președintele Dodon nu am avut niciun fel de relații, dar este o deosebire fundamentală între cei doi președinți  – Voronin n-a fost un pro-rus, nu și-ar fi dat țara rușilor, pe când Dodon ar da-o mâine. Mare deosebire…  Voronin era un statalist, cu statul lui, cu problemele lui, n-a acceptat până la urmă planul Kozak de federalizare a R. Moldova. Dodon cred că și mâine ar accepta federalizarea, deci sunt total diferiți ca abordare și l-am considerat mult mai patriot dintre cei doi, pe Voronin”, a spus Băsescu.

În privința doctrinei socialiste, Băsescu spune că nu ar fi cea mai rea, atât că PSRM este departe de ea.

„Doctrina socialistă n-ar fi cea mai rea, dar după părerea mea, la partidul dlui președitne Dodon, este doar o schimbare de nume, pentru că acesta își are originea în partidul dlui Voronin. A fost doar gruparea mai tânără, mai vivace. Dar, uitați-vă la ce înseamnă partid socialist în UE – sunt partide cu valori europene, partide care vorbesc de Europa unită, nicidecum de o țară pe care s-o predea Moscovei, ori Dodon este expresia acestui partid socialist, care în mod incorect și-a asumat denumirea. Ei sunt un partid pro-rus și gata”, a concluzionat Băsescu.