Acest tip de patrulare este unul nou pentru Moldova, însă nu şi pentru ţările dezvoltate din lume, care au demonstrat pe larg avantajele acestuia, şi anume: permite apropierea de comunitate, oferă posibilitatea de ajunge în locuri greu accesibile atât pentru patrularea rutieră cât, şi chiar, pentru cea pedestră, est mai rapid şi mai eficient în prevenirea şi combaterea crimelor.
 
Serviciul de patrulare a fost înfiinţat cu ajutorul financiar al Ambasadei Statelor Unite la Chişinău, în valoarea de peste 1.300.000 lei. De asemenea, Ambasada a organizat mai  multe instruiri practice şi teoretice pentru poliţiştii de patrulare pe biciclete, care au fost conduse de experţi în domeniu din SUA.
 
 „Obiectivul pe care  îl urmăreşte acest tip de activitate poliţienească este de a deservi comunitatea în baza unui parteneriat care scoate la iveală adevăratele probleme cu care se confruntă. Plutonul de poliţişti de patrulare pe biciclete reprezintă schimbarea reală în partea ce ţine de modului de interacţiune cu oamenii. Vreau să cred că noua subdiviziune se va remarca şi va reuşi să contribuie pozitiv asupra felului în care publicul percepe poliţia”, afirmă ambasadorul SUA, James D.Pettit,
 
Serviciul de patrulare pe biciclete urmează a fi prezent, în special, în zonele pietonale, de agrement şi odihnă din Chişinău. Ulterior, acesta ar putea fi extins, la nivel naţional, în baza evaluării rezultatelor obţinute în perioada de pilotare.