/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ Protest în direct la TV8 sau cum (in)justiția din Moldova „dezbracă” presa. Manifestul Marianei Rață

missing
07 octombrie 2017, ora 14:31

Marți, ora 10.00, jurnaliștii cărora le pasă, reprezentanții societății civile și toți cei care își doresc o justiție transparentă vom ieși să protestăm în fața Consiliului Superior al Magistraturii.

Anunțul public a fost făcut în cadrul ediției de vineri a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață. „Noi am sperat foarte mult, presa și societatea civilă, că ni se va permite să discutăm în prealabil despre proiectul acestui regulament, să venim și noi cu niște îmbunătățiri să ne expunem punctul de vedere. Poate, se reușește, astfel, încă să existe o minimă transparență în modul în care sunt publicate hotărârile judecătorești”, a declarat în cadrul emisiunii moderatoarea Mariana Rață.

Potrivit moderatoarei emisiunii Cutia neagră, s-a ajuns la o înțelegere și a fost stabilită o ședință la care jurnaliștii ar putea discuta despre acest regulament pentru ziua de miercuri, 11 octombrie. „Însă, în această seară, am aflat că proiectul regulamentului a fost plasat în agenda ședinței de marți a Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, miercuri nu mai avem pentru ce să ne întâlnim, pentru că marți se va decide adoptarea documentului așa cum a fost conceput de către, spun unii, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, și doar contrasemnat de către consiliul Superior al Magistraturii”, și-a manifestat regretul jurnalista.

Odată cu aprobarea acestui Regulament, jurnaliștii, avocații și toți cei interesați vor trebui să solicite acces la hotărârile de judecată în baza unor solicitări oficiale, depuse în scris, în care vor trebui să probeze necesitatea informației. În acest mod, în cazul jurnaliştilor le-ar putea fi monitorizată activitatea.

Necesitatea modificării Regulamentului privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești a fost luată sub pretextul protecției datelor cu caracter personal. Reprezentanții societății civile și ai mass-media au calificat decizia drept o tentativă nejustificată de limitare a accesului la actele judecătoreşti.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram