(SONDAJ) Care este părerea ucrainenilor privind aderarea la NATO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă duminica viitoare s-ar organiza un referendum cu privire la aderarea la NATO, 40% din cetățenii Ucrainei ar vota „pro”, 32% – „contra”, 11% n-ar merge la vot, iar 17% ar fi indeciși.

Sunt datele celui mai recent sondaj efectuat în țara vecină de Grupul sociologic „Rating”.

Începând din noiembrie 2014 când s-a atestat punctul culminant al susținerii ideii aderării la NATO (51%), se atestă o scădere treptată a numărului de susținători ai Alianței nord-atlantice: până la 46% în aprilie 2015 și până la 40% la moment. În aceste condiții, crește numărul celor care nu și-ar dori aderarea Ucrainei la NATO (de la 25 la 32%).

70% din cetățenii ucraineni din vestul țării și aproape jumătate dintre cei care locuiesc în centrul Ucrainei ar susține necondiționat aderarea la Alianța nord-atlantică. Dar și circa 50% din locuitorii estului și sudului ar vota contra.

„Susținerea ideii aderării la NATO e direct proporțională cu nivelul de studii, de venituri și vârstă al respondenților, ea e susținută de tineri, intelectuali și persoane cu un venit suficient”, comentează sociologii rezultatele respectivului sondaj.

Nivelul susținerii integrării euroatlantice printre bărbați e mai înalt, decât printre femei, mai ales când e vorba de aderarea la NATO.

În cazul respondenților pentru care limba ucraineană e maternă, nivelul susținerii aderării la UE și NATO e aproape de trei ori mai înalt decât în rândul respondenților a căror limbă maternă e cea rusă.

Potrivit aceluiași sondaj, peste 50% din ucraineni au răspuns că își doresc aderarea la Uniunea Europeană, față de 16%, care ar opta pentru vectorul Eurasiatic.

Citește și: (SONDAJ) Uniunea Europeană vs Uniunea Eurasiatică: Ce aleg ucrainenii


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...