Nu ştiu dacă Sturza a fost atât de „temerar” datorită Nataliei Morari sau a luminilor puternice puse pe el, dar a spus câteva lucruri importante, pe care tare evita până acum să le pronunţe. După vreo 15 minute a renunţat, ca prin minune, la „P”, „V”, „F” şi celelalte litere ale alfabetului, pe care le-a tot pronunţat precum un elev din grupa pregătitoare pe la Pro TV, sau le scria Facebook.

Nici 20 de minute nu trecuseră din emisiune şi-a pronunţat cuvântul „Plahotniuc”. Numai că şi Natalia Morari şocată probabil fiind de curajul lui Sturza de joi seară s-a cam temperat şi n-a mai scos din fostul premier tot ce se putea de scos.

Totuşi, el a spus câteva lucruri importante. Spre exemplu, că Plahotniuc controlează Moldova, care e un stat captiv. Că Al Capone de Grozeşti se joacă cu Filat, că-i mai dă câte-o bleandă, că-l mai mângâie pe cap… A mai spus ceva de-un război Platon – Plahotniuc, care cică ar fi dus la toată porcăria de astăzi din sistemul bancar.

Afirmaţie de care eu mă cam îndoiesc. Sistemul bancar a început să se surpe din 2011, odată cu primele atacurile raider, dar lucrul ăsta nu prea a fost spus până acum, cu câteva mici excepţii.

O altă „nucă de perete” a lui Sturza e cea cu „Platon şi Shor au furat miliardul”. Cam cum, dom’le, dacă singur ai spus, e drept, mai târziu, că Plahotniuc controlează Moldova, care e stat captiv? Sau Platon şi Shor de capul lor au tras sforile pe la Gurin, Drăguţanu, Chetraru? Aşa-i că nu se prea leagă?

Un alt mare nonsens mi s-a părut şi afirmaţia cu „Filat şi Plahotniuc” trebuie să preia principalele funcţii în stat. „Filat să fie prim-ministru, Plahotniuc poate chiar procuror general”, a afirmat prietenul meu de Facebook, Ion Sturza.

Asta după ce i-a făcut în toate felurile pe ăştia doi şi-a zis că trebuie scoşi în furci. Şi înainte de a spune că ei vor face puşcărie. Cam ciudat, nu?

Sturza şi frica teribilă de Plahotniuc

A mai afirmat domnul Sturza că vine de la Bruxelles. După discuţii cu Mogherini, cu Soros. Şi doar cu atâta vii, domnule Sturza? După plăcerea de a o vedea şi a discuta cu Mogherini, cea care-l înmoaie şi apoi întăreşte până şi pe Putin?

Ion Sturza a fost întotdeauna extrem de acid cu multă lume, dar foarte reţinut când a venit vorba de Plahotniuc. Deşi a dat impresia de mai multe ori că ar vrea să spună mai multe, se cam limita la „P” şi „V”.

Există şi o istorie destul de interesantă cu vara-toamna anului 2014, când toată lumea îl aştepta pe Sturza să revină în politică. Când se pregătise şi o emisiune de lansare pentru el. Numai că doar cu câteva ore înainte de emisiune s-au purtat nişte negocieri pe la Bucureşti, la care ar fi participat un om destul de influent cândva în politica de la Chişinău, ajuns în prezent un anonim, după ce a fost folosit de Plahotniuc.

În urma discuţiei ar fi căzut toate înţelegerile, iar Sturza a renunţat să mai revină în politică. Nu bag mâna-n foc că ar fi fost chiar aşa, dar cert e că ceva s-a întâmplat în acea toamnă, care l-a determinat pe Sturza să se răzgândească.

Natalia Morari l-a întrebat şi aseară ce s-a întâmplat de a renunţat, dar Sturza a dat-o pe bani (lipsa lor), politica murdară şi coruptă şi incultura alegătorului moldovean. Parcă nu poţi să-l contrazici, dar când îl vezi cât aer în piept îşi ia pe Facebook şi uneori la emisiuni, te întrebi: pentru ce? La ce mai stârneşti focul dacă oricum tot tu imediat îl stingi, de frica să nu te arzi cu el?

Vino dom’le şi asumă-ţi unele lucruri. Cât mai ai şansa asta. Încă te mai bucuri de încredere. Încă multă lume te vede ca un Mesia Salvatorul. De ce să nu încerci să demonstrezi ce poţi? Şi nu veni cu argumente gen „nu sunt destui bani” pentru a lupta cu Plahotniuc şi Filat.

Încă în Moldova s-ar putea să mai existe ceva potenţial care să mai mişte carul din loc. Încă, cât nu s-au cărat toţi prin Canade şi Australii. Aceşti oameni se mai află aici, ei însă au nevoie de un suport. Sturza încă mai poate fi acel suport, iar el, la rândul său, poate să se bazeze pe aceşti oameni.

Cam mulţi de „încă”, totuşi. Încă 5-6 postări de-a le lui Sturza pe Facebook, 2-3 emisiuni, şi-o să dispară şi-acest „încă”.

Alex Cozer

PS: Prin Plahotniuc de care se teme Sturza mă refer inclusiv la acea Moldova „captivă” şi „controlată” de sistem. Aşa cum, în sfârşit, a recunoscut-o şi fostul premier.