/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Parcursul UE, în Constituție. Inițiativa lui Plahotniuc a încins spiritele în Parlament

missing
06 octombrie 2017, ora 18:04

„Noi vă propunem să formăm un grup de lucru în Parlament care să elaboreze cel mai bun text de completare a Consituției în care să fie stabilit clar că orientarea Republicii Moldova la spațiul valoric democratic european este elementul definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova”, a declarat Andrian Candu.

„Constituția nu e ceea ce vrem să băgăm în ea, Consituția este un pachet de reguli conform cărora trăiește țară. Trimiterea la Curtea Constituțională e o rușine din partea dvs, dle Candu, ca președinte a Parlamentului. Nu știți ce decizii ia CC, în favoarea cui?”, a spus Vladimir Voronin.

„Dvs ați semnat și emis acel plan de acțiuni RM-UE. Parlamentul Republicii Moldova, în 2005, când erați la guvernare, a menționat că promovarea consecventă și ireversibilă a cursului strategic spre integrarea europeană este baza Republicii Moldova. Cât de frumos ați spus-o”, a replicat președintele Parlamentului.

„Decizia trebuie luată prin referendum. Dvs demonstrați că o să mergeți împotriva voinței cetățenilor, majoritatea cărora nu cred în integrare europeană și în această guvernare”, a menționat deputatul PSRM, Vlad Batrâncea.

„În noiembrie 2014 acest Parlament a obținut mandatul de a lua decizii pentru stat”, a comentat Candu.

„Dvs știți că această Consituție nu a fost supusă referendumului? Atunci dvs insistați asupra unui amendament pentru o Constituție care nu a fost supusă referendumului”, a susținut președintele grupului PPEM, Valeriu Ghilețchi.

Deputații PL și PLDM au acuzat democrații că promovează amendamente selectiv. Ei pledează pentru ca și sintagma „limba de stat” din Legea Supremă să fie înlocuită cu „limba română”.

„Nu pot accepta faptul ca partidele politice, anumite interese de grup să fie utilizate pentru a amăgi poporul. Este fareseism”, a spus deputatul PLDM, Iurie Țap.

„Corect ar fi integrarea în UE prin unire cu România. Care e sensul acestui proiect: democrații își pregătesc guvernare cu socialiștii. Ca ei să se justifice în fața Moscovei”, a adăugat Mihai Ghimpu.

„De când există PDM, de 25 de ani, niciodată n-a făcut coaliție cu partide de stânga. Mai ales de extremă. Dar cu liberalii, cum au spus colegii din stânga, poftim”, a declarat Andrian Candu.

„După alegerile din 2003 PD a făcut alianță cu PCRM. Alegerile locale. E tânăr și nu cunoaște”, a replicat președintele PL.

Proiectul de hotărâre a fost, totuși, votat, de democrați și popular-europeni. Celelalte fracțiuni parlamentare au refuzat să delege vreun deputat în grupul de lucru. Acesta va formula textul vizând parcursul european al Moldovei ce urmează a fi introdus în Constituție. Inițiativa a fost prezentată în septembrie de către președintele PDM, Vlad Plahotniuc, iar printre inițiatorii proiectului se numără și ex-comuniștii Violeta Ivanov și Igor Vremea. Asta deși, în 2014, fracțiunea din care făceau parte atunci a contestat la Curtea Constituțională legalitatea Acordului de Asociere cu UE. Sesizarea a fost, însă, respinsă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram