icon

Premierul Pavel Filip, în dialog cu Asistentul Reprezentantului SUA pentru Comerţ: Vom promova oportunitățile investiţionale din Moldova în SUA

06-10-2017 13:25
1,888

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Asistentul Reprezentantului SUA pentru Comerţ, Daniel Mullaney, co-preşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-americane de cooperare economică.

 

Oficialii au făcut un schimb de opinii privind stadiul actual al relaţiilor de cooperare dintre Republica Moldova şi SUA în domeniul comercial-economic şi posibilităţile de extindere a acestora. În context, părţile au remarcat importanţa desfăşurării la Chişinău a celei de-a 3-a şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo-americane de cooperare economică, exprimându-şi convingerea că discuţiile şi schimbul de idei în cadrul reuniunii vor contribui substanţial la impulsionarea cooperării comerciale şi investiţionale dintre Republica Moldova şi SUA.

 

În acest sens, Prim-ministrul Pavel Filip a vorbit despre măsurile întreprinse de Guvern pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, între care: reducerea numărului de acte permisive, micşorarea numărului instituţiilor cu funcţii de control, reforma fiscală, modificarea Codului muncii, simplificarea raportării salariale. Toate aceste acţiuni, potrivit Premierului, au avut la bază dialogul constant cu mediul de afaceri pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, din care face parte şi Camera de Comerţ Americană. „Avem un dialog permanent cu mediul de afaceri pentru a aborda problemele existente şi a găsi de comun acord cele mai bune soluţii”, a precizat Pavel Filip.

 

De asemenea, şeful Cabinetului de miniştri a menţionat că urmează să fie organizată o campanie de informare a oamenilor de afaceri din SUA despre oportunitățile investiţionale din Republica Moldova. “Pentru noi relația comercială cu SUA este o prioritate, dar şi mai importantă este atragerea investiţiilor americane în economia naţională”, a accentuat Pavel Filip. În acest sens, Prim-ministrul a evidenţiat oportunităţile existente în Parcurile IT virtuale din Moldova, unde condiţiile de activitate sunt unele dintre cele mai atractive din regiune.

 

Totodată, Prim-ministrul a ţinut să mulţumească SUA pentru sprijinul constant acordat ţării noastre în promovarea transformărilor democratice, în implementarea reformelor si în avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene.

 

La rândul său, Asistentul Reprezentantului SUA pentru Comerţ, Daniel Mullaney, a confirmat interesul pentru dinamizarea relaţiilor comercial-economice dintre Republica Moldova şi SUA, menţionând importanţa dezvoltării unui mediu de afaceri atractiv, care să asigure predictibilitate şi transparenţă.

 

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu SUA, în perioada ianuarie-iunie 2017, a înregistrat suma de peste 48 milioane de dolari, cu 21%  mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. În prezent, în Republica Moldova activează 379 de întreprinderi cu capital american.

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30