Şedinţa a durat mai bine de o oră, timp în care părţile şi-au exprimat punctele de vedere. Avocata Domnicăi Manole a menţionat un şir de încălcări procesuale care, consideră ea, au fost admise de Consiliul Superior al Magistraturii la decizia din 31 mai 2016, când membrii instituţiei i-au permis procurorului general să iniţieze urmărirea penală pe numele Domnicăi Manole, fiind invocat articolul 307 din Codul Penal - pronunţarea cu bună ştiinţă a unei hotărâri contrare legii. Totul după ce în aprilie 2016 fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău a decis să oblige Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul de modificare a Constituţiei, proces iniţiat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr.

Reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii, Petru Boghean, a refuzat să ofere un comentariu în faţa camerei de luat vederi, dar în timpul şedinţei a menţionat că instituţia pe care o reprezintă nu recunoaşte acţiunea iniţiată de către Domnica Manole şi că decizia adoptată a fost una legală. Boghean a primit o serie de întrebări, atât din partea reclamantei, cât şi din partea judecătorilor, dar în cazul unora a afirmat că nu poate spune mai multe decât e precizat în documentele CSM. Ulterior, completul de judecători a decis să ia o pauză până pe 19 octombrie, când se va trece la etapa examinării materialelor dosarului. Domnica Manole afirmă că decizia CSM este una abuzivă şi ilegală.

Iar afară, în faţa instituţiei, fosta magistrată era aşteptată de un grup de cetăţeni, care şi-a declarat solidaritatea cu ea.

Amintim că hotărârea CSM a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău. Şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului au dezbătut subiectul şi s-au arătat îngrijoraţi de acest caz.