„Ne PASă, lucrăm acasă”: Tinerii PAS lansează o campanie care să identifice soluții pentru angajarea tinerilor acasă

Organizația de tineret a PAS a anunțat astăzi lansarea campaniei „Ne PASă, lucrăm acasă” în cadrul căreia va identifica soluții pentru a oferi tinerilor locuri de muncă bine plătite acasă, Campania se va desfășura în lunile octombrie și noiembrie, iar în această perioadă vor fi chestionaţi peste 2000 de tineri referitor la experiențele lor angajare.

De asemenea, va avea loc consultarea tinerilor cu privire la 3-5 soluții concrete în soluţionarea acestei probleme, care ulterior vor fi înaintate Guvernului.

Tinerii de la PAS au declarat că vor colecta cel puțin 2000 de semnături pentru susținerea acestor soluții. De asemenea,vor fi organizate evenimente publice, unde va fi pusă în discuție această problemă.

Subiectul angajării tinerilor este prioritar și trebuie adus pe agenda publică, așa încât, alături de tineri, să propunem soluții reale care ar contribui la rezolvarea problemei”, a declarat președintele PAS Youth, Dan Perciun.

El  a menţionat că potrivit ultimului studiu realizat de către Organizația Internațională a Muncii și Biroul Național de Statistică în 2016, 52.000 de tineri erau șomeri, iar peste 216.000 nu lucrau și nici nu urmau un curs de instruire. Această cifră este enormă, reprezentând 29% din toți tinerii cu vârsta între 16 și 29 de ani.

Chiar dacă în 2012 Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a enumerat circa 10 acțiuni majore care ar trebui să producă un impact național în materie de angajare în câmpul muncii a tinerilor, eficiența acestora este aproape de zero. Jumătate dintre acestea depind de obținerea finanțării din exterior, iar altă jumătate nu sunt puse în aplicare sau au un impact limitat și restrâns (doar asupra angajaților bugetari)”, au menţionat tinerii.

Potrivit lor, din 2012 nu a existat nicio inițiativă națională de angajare a tinerilor în câmpul muncii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.