/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele

/VIDEO/ CCA se justifică și acuză ONG-urile ce au sărit în apărarea TV8 că răspândesc informații false

missing
04 octombrie 2017, ora 19:27

După ce mai multe ONG-uri de media și-au exprimat îngrijorarea față de tergiversarea vădit intenționată de examinare a cesionării licenței TV8 către o asociație de profesioniști media, CCA le-a acuzat de răspândirea informațiilor false. Deși a refuzat să ne ofere un interviu, președintele instituției, Dragoș Vicol, a scris într-un comunicat că CCA a acționat în strictă conformitate cu prevederile legislației.

Domnul Dragoș Vicol, prin acest comunicat, și-a dorit să discrediteze ONG-urile de media, de fapt, să ne intimideze pentru critica pe care o lansăm. În loc să ia o decizie conform literei Codului Audiovizualului, în termen de 15 zile, a amânat o dată, a amânat a doua oară. Se dorește tergiversarea transmiterii, cesionării licenței”, susține directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

În același comunicat, Consiliul Coordonator al Audiovizualului invocă niște datorii pe care le-ar avea TV8. Este vorba de două asociații de protecție a drepturilor de autor, care pretind de la postul nostru un milion 200 de mii de lei ca despăgubiri pentru violarea acestor drepturi. Asta în condițiile în care administrația postului nostru de televiziune a achitat dreptul de a difuza operele respective unei alte asociații de profil.

Noi am fost aduși la situația că, neavând altă soluție, am mers mai departe în mod normal, legal. Cine trebuie să informeze CCA-ul atunci? – Dar de ce în alte cazuri nu ați făcut-o? – Fiecare răspunde pentru cazul său. – Și dacă contractul era încheiat cu o altă asociație? – Nici o problemă. Demonstrați, arătați contractul”, afirmă președintele Asociației „COPYRIGHT”, Leon Știrbu.

Eu am aici un contract cu Asociația Obștească Asociația Națională Protecția Creației Intelectuale. Nu ne poate fi nouă imputat faptul că noi nu am plătit către aceste asociații obștești niște plăți. Avem actul, documentul în baza căruia s-a achitat, avem plățile și vom demonstra în instanța de judecată că pretențiile acestor asociații sunt cel puțin exagerate, ca să nu spun nefondate”, susține avocatul TV8, Victor Panțâru.

CCA mai face trimitere la o datorie a „Analitic Media Grup”, care însă nu are nicio legătură cu cesionarea licenței de emisie. Mai mult, compania s-a obligat să-și respecte angajamentele printr-o scrisoare de garanție.

Creditorii „Analitic Media Grup” sunt garantați că își vor primi. Ei nu fac nimic altceva decât să amâne momentul recepționării creanțelor, adică primirii banilor. Credeți că administratorul SA „Analitic Media Grup” a dat o scrisoare de garanție pur și simplu așa? Scrisorile de garanție se dau anume pentru a garanta achitarea unei creanțe”, explică avocatul TV8.

Avocatul Victor Panțâru spune că, în loc sa amâne subiectul TV8 pe un termen nelimitat, adică până la o decizie definitivă a instanței de judecată, CCA era obligat să ia o decizie motivată, mai exact să accepte sau să refuze cesionarea licenței TV8 de la compania „Analitic Media Grup” către Asociația Obștească „Media Alternativa”.

Simplul fapt că o televiziune din mediul privat trece în mediul public, către o asociație obștească, care nu are drept scop obținerea profitului, deja este, după mine, suficient cel puțin să i se dea o șansă. Ține strict de moftul membrilor CCA, cei care au votat pentru amânarea luării unei decizii, amânare pe care o considerăm ilegală”, mai menționează Victor Panțâru, avocat TV8.

Săptămâna trecută, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a amânat pentru a doua oară examinarea cererii de cesionare a licenței TV8, invocând litigiul dintre ORDA, Asociația „Copyright” și postul nostru de televiziune. Mai multe organizații neguvernamentale de media au semnat o declarație prin care și-au exprimat îngrijorarea față de tergiversarea intenționată de către CCA a acestui proces prin care, de fapt, postului nostru de televiziune i se îngrădește accesul la granturi externe.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram