Detalii în cazul reţinerii liderului şi unor membri ai organizaţiei criminale Borman. Cum funcţiona schema moldovenească prin care haşişul marocan ajungea din Spania în Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oamenii legii oferă detalii privind reţinerea, acum câteva zile, a patru membri ai organizaţiei criminale Borman, inclusiv unul dintre capii acesteia, Oleg Pruteanu. Acesta este învinuit de procurori, precum că având intenţia creării unei comunităţi criminale stabile care să activeze o perioadă îndelungată de timp, începând cu anul 2011 a atras de partea lui mai multe persoane, creând o organizaţie criminală formată din mai multe grupuri criminale, care aveau o construcţie ierarhică şi un concept unic de activitate, specializaţi în transportarea şi comercializarea drogurilor (haşiş marocan) din Spania în Federaţia Rusă, inclusiv tranzitând o perioadă de timp Republica Moldova.

„Am constatat o organizare foarte bine pusă la punct, iar fiecare membru al grupării avea un rol bine determinat şi uneori, anumiţi membri ai organizaţiei criminale, făcând parte din diferite grupuri, nu cunoşteau despre existenţa lor şi acţiunile fiecărui în parte. Tehnicile stabilite de lider erau de a camufla activitatea şi de a menţine un caracter conspirativ. Activitatea acesteia consta în organizarea de către liderii reţinuţi la moment a procesului de racolare a persoanelor care, aflându-se pe teritoriul Republicii Moldova primeau bani, plecau în Spania pentru achiziţionarea haşişului. Aceştia erau însoţiţi de unii membri ai organizaţiei criminale, îl camuflau în mijloace de transport şi îşi începeau calea din Spania cu scopul de a ajunge în Federaţia Rusă. Erau întâmpinaţi de o altă grupare care preluau substanţele respective şi le puneau spre realizare pe piaţa din Federaţia Rusă”, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă procurorul PCCOCS, Vitalie Busuioc.

Potrivit procurorului pe caz, Lilian Bacalîm, membrii grupării primeau din Moldova sume de la 50 de mii de euro şi mai mult cu care mergeau în Germania, de unde procurau automobile cu numere germane care erau reutilate, se deplasau în Spania, camuflau drogurile cumpărate de la alţi membri, îl camuflau în rezervuarele automobilelor sau în caroserie, care era special amenajată, şi ulterior megeau în Rusia prin Franţa, Germania, Polonia, Ţările Baltice, pe unde intrau în Rusia şi transmiteau drogurile spre comercializare. „Deseori, aceste trasee erau modificate la indicaţia liderului organizaţiei, iar o perioadă de timp, drogurile tranzitau Republica Moldova. Au renunţat la aceasta, pentru că pe parcursul anilor au fost reţinute mai multe capturi de către organele de drept din ţara noastră”, a menţionat Bacalîm.

La rândul său, Ion Iachimov a menţionat că la începutul anilor 2000, fraţii Ghenadie Flocea şi Oleg Pruteanu, aşa-numiţii „fraţii Borman”, şi-au început activitatea lor criminală pe teritoriul Italiei, fiind specializaţi în furturi, jafuri, sechestrări de persoane, inclusiv însoţite cu violenţă. După ceva timp, ajungând în atenţia organelor de poliţie din Italia, aceştia şi-au reorganizat activitatea pe teritoriul Spaniei şi Portugaliei, la fel axându-se pe furturi, jafuri, schestrări de persoane. În 2004 însă, Ghenadie Flocea a fost reţinut şi condamnat pentru organizarea unei grupări criminale.

„Oleg Pruteanu şi-a reorientat activitatea bazându-se pe diferenţa de preţ la drogurile de tip haşiş pe piaţa tenebră a Spaniei şi cea a Federaţiei Ruse, respectiv cererea în creştere a acestui tip de drog pe piaţa Rusiei. A început să selecteze persoane care au stabilit relaţii cu grupările criminale de naţionalitate marocană, stabilind o oarecare relaţie prin care marocanii le transmiteau cantităţi mari de droguri. Erau transportate în Federaţia Rusă unde aveau persoane care le preluau şi le comercializau”, a mai menţionat Iachimov.

Astfel, Inspectoratul Naţional de Investigaţii în colaborare cu Procuratura Generală a început documentarea acestei grupări criminale încă în 2013, fiind efectuat un spectru larg de investigaţii în Moldova, dar s-a pus accent pe colaborarea internaţională. Astfel, au fost atrase structuri similare din state precum Spania, Germania, Italia, Grecia şi Federaţia Rusă. Până acum, au fost efectuate 127 de acţiuni de urmărire penală şi 241 măsuri speciale de investigaţie pentru documentarea iniţial a grupării criminale, ulterior a organizaţiei criminale Borman, în ceea ce priveşte comercializarea haşişului atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în afara ţării.

Pe cazul dat au fost reţinute patru persoane, învinuite de crearea şi conducerea unei organizaţii criminale implicată în comercializarea drogurilor. Acestora li s-au încriminat două componenţe de infracţiune şi anume „crearea sau conducerea unei organizaţii criminale”, precum şi „circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...