22:17:25 18.04.2024
Stiri

Solidaritatea pentru turul doi

Opinii 19.06.2015 09:00 Vizualizări2371 Autor: Vasile Gârneț
Solidaritatea pentru turul doi


Contre-jour

Dorin Chirtoacă, învingător în primul tur al alegerilor din Chișinău, o invită insistent la dialog pe Zinaida Greceanîi, cea care a evitat până acum confruntările televizate, trimițându-și în studiouri niște interpuși. Nu știu dacă aceasta e o alegere voluntară a candidatei PSRM sau dacă dânsa vrea să-l imite pe președintele rus Putin, care nu participă niciodată la dezbateri alături de contracandidații săi (între timp, contracandidați au și dispărut).

Numai că e o mare diferență de statut între președintele rus și favorita socialiștilor la Primăria Chișinăului, chiar dacă Greceanîi și-a construit campania și în general imaginea afișându-se în fotografii alături de Putin, pe care și l-a luat ca „agent electoral”.

Dorin Chirtoacă speculează acest dezavantaj al contracandidatei sale. E în logica luptei politice să profiți de slăbiciunile adversarului, mai ales că Zinaida Greceanîi are o biografie politică destul de încărcată și controversată. Să ne amintim doar de episodul aprilie 2009.

În același timp, Dorin Chirtoacă ar trebui să înțeleagă că în turul doi nu mai este doar candidatul Partidului Liberal la primăria capitalei, ci reprezintă aspirațiile întregii tabere proeuropene. În aceste condiții, e firesc să profite de ajutorul pe care i-l pot oferi celelalte forțe democratice. E momentul, cred, ca PL și primarul Chirtoacă să-și abandoneze exclusivismul orgolios, atitudinea de castă izolată și să se deschidă pentru o colaborare mai largă. Pe lângă faptul că are nevoie de susținerea alegătorilor care i-au votat pe contracandidații săi proeuropeni, Dorin Chirtoacă mai poate fructifica și multe idei din programele electorale ale acestora.

Această imagine de solidaritate și colaborare, care să fie lansată în zilele ce urmează, ar fi un semnal pozitiv, convingător pentru electorat. Și cine dacă nu Dorin Chirtoacă - un om încă tânăr și, sper, deschis experimentului și înnoirii -, să arate că poate schimba felul de a face politică la noi? În R. Moldova adversarii nu obișnuiesc să-și recunoască înfrângerea, să-l felicite cu fair-play pe învingător, iar învingătorul, la rândul său, arogant și omnipotent, nu crede că e înțelept să coopereze cu cei care l-au concurat, chiar dacă se întâmplă ca aceștia să aibă idei bune, echipe competente, programe și, mai ales, capacitatea de a elabora și a duce la bun sfârșit proiecte de anvergură.

Chișinăul trebuie să atragă fonduri de la Uniunea Europeană, investiții provenite din acorduri încheiate cu mari capitale europene. Liberalii au niște restanțe la acest capitol. Și le pot rezolva printr-o colaborare cu potențialii lor aliați din noul Consiliu Municipal: Oazu Nantoi și PPEM, PLDM și PD. Este nevoie, la primărie, de o divizie de proiecte strategice pentru diverse domenii: transport, infrastructură, ecologie etc. Și de proiecte culturale, cum ar fi construirea unei librării moderne în locul fostei cafenele „Guguță”, despre care am mai scris – un subiect foarte sensibil pentru intelectualitatea din capitală.

Sunt convins că și Dorin Chirtoacă își dorește să nu mai fie privit exclusiv ca o „soluție de avarie” în fața pericolului rusesc, că ar vrea să îndepărteze impresia că este votat doar de nevoie în turul doi. Ar fi bine ca Dorin Chirtoacă să fie apreciat și votat, înainte de toate, pentru calitățile sale de edil și manager. Când se va întâmpla acest lucru, vom putea spune că am intrat în normalitate, că am depășit etapa votului geopolitic în Chișinău și că acest exemplu va fi preluat de întreaga Basarabie.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md