Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Voluntariat pentru sortarea deșeurilor de…

Voluntariat pentru sortarea deșeurilor de la Bubuieci

Astăzi, 2 octombrie 2017 a avut loc lansarea săptămânii naționale a voluntariatului la gunoiștea de la Bubuieci. Mai mulți voluntari, reprezentanți ai organizațiilor de mediu dar și ai parlamentului au fost prezenți pentru a ajuta la sortarea deșeurilor și a informa societatea despre importanța reciclării.

Zilnic, până la 400 de tone de deșeuri sunt colectate din capitală și duse la gunoiștea de la Bubuieci. La stația de sortare a deșeurilor, acestea sunt supuse procesului de colectare, sortare și presare, iar ulterior exportate spre reciclare în România și Ucraina.

Deputatul Valeriu Ghilețchi, prezent la procesul de sortare a afirmat că în parlament se duc discuții cu privire la modificarea legislației pentru a permite incinerarea și coincinerarea deșeurilor. Potrivit deputatului, cea mai mare problemă este ca incinerarea deșeurilor să nu provoace poluarea aerului, în aceeași măsură în care îngroparea lor, provoacă poluarea solului. În prezent, incinerarea și coincinerea deșeurilor de orice proveniență este interzisă, cu excepția deșeurilor rezultate din activitatea medicală.

Iuliana Cantaragiu, expertă Centrul Național de Mediu susține că orice volum de deșeuri poate fi transformat energetic, reciclat și transformat în altă materie primă. „Reciclarea deșeurilor reduce volumul de deșeuri care se îngroapă și este redusă sursa de poluare a apelor și a solului”, afirmă expertă. Totodată, Cantaragiu declară că îngroparea deșeurilor este considerată una dintre cele mai rele soluții. Este important ca oamenii să înțeleagă că unele lucruri pot fi reutilizate. Hainele vechi nu le aruncăm la coș, dar le donăm cuiva”.

Procesul de reciclare ar reduce din cheltuielile regiei autosalubritate pentru a investi în containere, mașini și autospeciale. Potrivit Regiei Autosalubritate, în Chișinău au mai fost fost instalate 1600 de tomberoane pentru colectarea selectivă a deșeurilor, dintre care 400 urne pentru colectarea sticlei, 400 pentru carton și 800.

La sfârșitul anului curent, urmează să intre în vigoare legea cu privire la sortarea deșeurilor. În acest scop, se propune diminuarea cantității de deșeuri și reciclarea acestora.