17:09:06 25.04.2024
Stiri

LIVE // REFERENDUM în Catalonia. Poliţia confiscă buletinele de vot. Forţele de ordine au tras cu gloanţe de cauciuc pentru a împrăştia separatiştii

Știri 01.10.2017 13:00 Vizualizări1672 Autor: Ziarul National
LIVE // REFERENDUM în Catalonia. Poliţia confiscă buletinele de vot. Forţele de ordine au tras cu gloanţe de cauciuc pentru a împrăştia separatiştii


Spania se află astăzi în faţa celei mai mari provocări din istoria sa recentă. Catalonia, cea mai bogată regiune a ţării, îşi decide suveranitatea faţă de Madrid în cadrul unui referendum declarat ilegal şi neconstituţional de autorităţile spaniole, care au recurs la măsuri extreme pentru a-l împiedica. În preziua consultării populare pentru independenţă, peste jumătate din secţiile de votare au fost închise de poliţie. Cu toate acestea, în cursul dimineţii, aglomeraţia la secţiile de votare este foarte mare. 5,3 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne, liderii catalani anunţând că vor declara independenţa regiunii în 48 de ore de la un rezultat favorabil acesteia.

Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională, luând deja măsuri împotriva desfăşurării plebiscitului.

UPDATE 11:54 Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc, în încercarea de a împrăştia oamenii care aşteptau să voteze.

UPDATE 11:18 Poliţia naţională spaniolă a început confiscarea urnelor şi buletinelor de vot din secţiile de votare catalane, a anunţat Ministerul de Interne spaniol. Ministrul spaniol de interne, Juan Ignacio Zoido, a postat pe Twitter în care apar poliţiştii care au confiscat buletinele de vot. Separatiştii au înddemnat oamenii să voteze la secţiile rămase deschise, chiar dacă nu sunt arondaţi acestora.

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a reacţionat după confruntările violente, atacândul pe premierul Spaniei, Mariano Rajoy. „Lovituri, îmbrânceli, femei în vârstă târâte pe jos. Asta este democraţia pe care Partidul Popular vrea să ne-o impună şi care îmi repugnă. Corupţie, ipovrizie, inutilitate. Ata este „victoria”, Mariano Rajoy?”, a spris Iglesias pe Twitter.



„Uzina ţării”

Cu 7,6 milioane de locuitori, Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei, înglobează aproximativ o cincime din avuţia Spaniei şi este considerată „uzina ţării“, fiind cea mai industrializată dintre cele 17 regiuni autonome spaniole.

Potrivit Ziarului Financiar, Produsul Intern Brut (PIB) al Cataloniei independente ar fi de 245 miliarde de euro, fiind a 34-a economie la nivel mondial, mai bogată decât Româ­nia (148 miliarde de euro), Portugalia (172 miliarde de euro) sau Hong Kong, potrivit calculelor Orga­ni­za­ţiei pentru Cooperare şi Dezvol­tare Eco­no­mică. PIB-ul per capita ar putea ajunge până la 28.000 de euro, mai mare decât cel al Coreii de Sud, decât cel al Israelului şi chiar mai mare decât cel al Italiei (25.000 de euro în 2013).

Catalonia este principala destinaţie turistică din Spania, unul din patru turişti străini care au vizitat ţara iberică alegând regiunea semiautonomă.

Reacţia UE

Uniunea Europeană respectă "ordinea constituţională" din Spania, a transmis joi Comisia Europeană, în contextul solicitărilor de mediere între Madrid şi Catalonia, care vrea să organizeze un referendum proindependenţă considerat ilegal de Guvernul spaniol.

"Noi respectăm ordinea constituţională din Spania. Nu avem alte comentarii pe această temă", a declarat joi Alexander Winterstein, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de ziarul italian La Repubblica.

Declaraţia semnalează clar că Uniunea Europeană susţine rămânerea Cataloniei în cadrul Spaniei şi se opune referendumului proindependenţă.

"Uniunea Europeană este preocupată de situaţia din Spania, dar Comisia Europeană tratează problema ca fiind o criză naţională", a afirmat un alt funcţionar european, sub protecţia anonimatului.

Ada Colau, primarul oraşului spaniol Barcelona, a cerut Comisiei Europene să intervină ca mediator în criza dintre Guvernul Spaniei şi regiunea Catalonia, care vrea să organizeze duminică un referendum proindependenţă considerat ilegal de Madrid.

Gandul.info



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md