Costurile Dieselgate au ajuns la 30 de miliarde pentru Volkswagen

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Producătorul auto german a alocat vineri încă 2,5 miliarde euro pentru achiziţia maşinilor cu soft falsificat din SUA, scrie CNN Money, precizând că astfel costurile companiei cu Dieselgate au ajuns la 30 miliarde euro.

Acţiunile Volkswagen (VLKAF) au scăzut drastic în Frankfurt. Este cea mai recentă scădere financiară din 2015, de când a izbucnit scandalul softurilor modificate la milioane de automobile diesel din întreaga lume.

Un acord de 15 miliarde dolari, convenit anul trecut cu SUA, obligă Volkswagen să răscumpere autoturismele poluante, cu softuri falsificate, vândute în ţară sau să plătească în numerar proprietarilor dacă aceştia preferă să-şi repare autovehiculele.

Volkswagen, cel mai mare producător de automobile din lume, a declarat că schema de cumpărare „se dovedeşte a fi mult mai complexă din punct de vedere tehnic şi consumă mai mult timp” decât se aştepta.

Compania încă se luptă să scape de imaginea pe care i-a imprimat-o Dieselgate.

Procurorii din SUA susţin că inginerii săi ştiau încă din 2006 că noul motor diesel de 2.0 litri al companiei nu ar putea să respecte reglementările.

Volkswagen, care deţine Audi, Porsche, Skoda şi SEAT, a recurs la înşelăciune, expunând industria la acuzaţiile că motoarele diesel sunt de vină pentru problemele de poluare a aerului din Europa.

Vânzările de autovehicule diesel au scăzut în Germania în acest an, iar brandurile străine câştigă cote de piaţă. În unele oraşe importante din Germania, apelurile de a interzice în exclusivitate autovehiculele cu motor diesel se înmulţesc.

Volkswagen investeşte acum puternic în vehicule hibride şi electrice.

Compania a declarat la începutul acestei luni că va cheltui mai mult de 50 de miliarde de euro (60 miliarde de dolari) pe baterii, în încercarea de a produce maşini electrice pentru toate cele 300 de modele din gama sa până în 2030.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...